Comemorarea eroilor români la Ardud, Mădăras și Gerăușa

• publicat la: 7 mai 2021
Comemorarea eroilor români la Ardud, Mădăras și Gerăușa

Astăzi au avut loc activități de comemorare și cinstire a eroilor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial, ce sunt înmormântați în localitățile Ardud, Mădăras și Gerăușa.

Glorie eternă eroilor români care au luptat pentru patria lor!

În luna iulie a anului 2020, conducerile asociațiilor județene ale cadrelor militare în rezervă și retragere din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și din Serviciul Român de Informații au inițiat și propus Instituției Prefectului județului Satu Mare, demararea unui proiect amplu, ”Comemorarea Eroilor Neamului”, ce constă în organizarea de activități de comemorare a eroilor de război la locațiile din județ unde sunt înmormântați aceștia, în fiecare an, la date prestabilite.

Ideea proiectului a fost receptată pozitiv de către autorități și instituții publice de la nivelul județului: Instituția Prefectului, Consiliul Județean, Muzeul Județean și unitățile din cadrul Garnizoanei Satu Mare.

Astfel, sub patronajul Instituției Prefectului județului Satu Mare, în formatul prezentat mai sus, în data de 16 aprilie 2021, au fost organizate primele activități din proiect în localitățile Hodod și Lelei, ce au beneficiat de suportul autorităților locale din comuna Hodod și al Protopopiatului Ortodox Român din Carei.

În octombrie 1944 aveau loc ultimele lupte pentru eliberarea părţii de N –V a Transilvaniei la : Socond, Gerăuşa, Tătăreşti. În zona Codru ( Munţii Făget) acţiona Divizia 11 Infanterie comandată de general de brigadă Edgar Rădulescu. În componenţa acestei divizii intrau: Reg. 2 Dorobanţi Vâlcea, Reg. 3 Dorobanţi Slatina, Reg. II Romanaţi nr.19 Caracal, Reg. 21 Artilerie, Reg. 26 Artilerie.

La 18 octombrie Divizia 11 era pregătită să treacă Culmea Codru pe aliniamentul Odeşti – Stâna, direcţia de atac Cuţa. A doua zi forţele Reg. 3 Dorobanţi ajung pe ultimele pante împădurite de la S – E de Socond. Misiunea de atac a primit-o Batalionul 1 comandat de maiorul Alexandru Crăciunescu. La ora 14 germanii au atacat cu tancuri şi infanterie, atac ce a fost respins cu mare greutate. Au căzut aici 27 de eroi cunoscuţi şi unul necunoscut.
În dimineaţa zilei de 20 octombrie Bat. 1 din Reg. 3 Dorobanţi trece în avangardă şi continuă înaintarea pe direcţia Gerăuşa –Ardud. Tot în această dimineaţă se raportează la Armata a– IV -a ocuparea Socondului. La ora 14 românii ocupă Gerăuşa. Germanii contraatacă din direcţiile Şandra, Beltiug, Răteşti. Se pierde legătura telefonică cu conducerea Reg. 3 Dorobanţi. La dreapta acestui regiment se afla Reg. 2 Dorobanţi care a ocupat o parte din frontul de înaintare a Diviziei 133 Smolensk care rămăsese în urmă ( oare de ce ? ). În stânga era Reg.19 Infanterie care nu a reuşit să ocupe localitatea Şandra. O parte din soldaţii germani erau în turla bisericii de Şandra, de unde aveau vedere asupra întregii zone. Atacul a căzut ca un trăsnet asupra batalionului. La Şandra au căzut din Reg 19 Infanterie 24 de eroi, 19 neidentificaţi şi doar 5 cunoscuţi.
Inamicul în noaptea de 20 – 21 octombrie a tatonat flancul drept al armatei române pe direcţia de înaintare şi îl găseşte descoperit. Este încercuit batalionul 1 al Reg. 3, batalion comandat de maiorul Crăciunescu. Inamicul loveşte atât din dreapta cât şi din stânga. Lupta a fost crâncenă. Au rămas doar 200 de oameni iar muniţia era pe terminate. În final lupta a fost la baionetă. Cei care au rămas în viaţă au fost luaţi prizonieri. În rândul prizonierilor s-a întâmplat un episod demn de semnalat. După un marş îndelungat, prizonierii au fost duşi în curtea unei biserici. Într-o noapte , când ploua cu găleata, Iosif Ioan, comandant de pluton împreună cu 2 subofiţeri şi 4 soldaţi au hotărât să evadeze. Au scos patru spici de la gard şi au ieşit în câmp. Au găsit nişte şire de paie.
Aici s-au ascuns în mijlocul şirei. De ce ? Intuiţia lui Iosif , om de la ţară, învăţător de meserie, ştia că a doua zi când vor veni germanii, ei vor lua paie de la capete şirei. În felul acesta nu vor fi găsiţi. Aşa s-a şi întâmplat. După patru zile de prizonierat, toţi cei 7 au venit la regiment. Când i-a văzut comandantul, Nicolae Alecu, a început să plângă şi l-a întrebat: „Iosife? Ce ai făcut?” După ce Iosif i-a raportat, colonelul Alecu l-a întrebat ce dorinţă are. Acesta a răspuns: „D-le colonel dorinţa mea e să lupt în continuare”.
Pentru faptele sale de vitejie căpitanul Iosif Ioan a fost decorat de două ori cu Ordinul Mihai Viteazul. Acest ofiţer a luptat cu Reg. 3 Dorobanţi până în Munţii Tatra şi Podişul Boemiei, dar s-a intors la familia sa din satul Drăuşeni, judeşul Braşov.
În cinstea celor 29 de eroi identificaţi imediat după război, locuitorii din Gerăuşa au ridicat un monument în centrul localităţii. Ei au fost înhumaţi în Cimitirul Eroilor.
Istoricii sătmăreni consultând documentele de arhivă dar şi lista eroilor de la biserica din Gerăuşa au mai identifcat încă 13 eroi cunoscuţi şi 16 necunoscuţi.
Printre cei cunoscuţi se numără şi sublocotenentul slătinean, Necşulescu Ioan din Reg. 21 Artilerie. În Cimitirul Strehareţi familia i-a ridicat un monument funerar pe care este scris: „În amintirea scumpului nostru fiu şi frate Ioan Necşulescu locotenent activ Reg. 21 Art. căzut eroic 21 oct. 1944. În Cimitirul Eroilor din Gerăuşa de curând a fost ridicat un monument pe care este scris : „ Glorie eternă Eroilor Neamului 21 octombrie 1944”.
.

comentarii

Raspunsuri

Lasati un comentariu