Expoziția ”Broderie” semnată ZOE VIDA. Video și Galerie FOTO

• publicat la: 29 mai 2021
Expoziția ”Broderie” semnată ZOE VIDA. Video și Galerie FOTO

Joi, 27 mai 2021, a avut loc la Muzeul de Etnografie și Artă Populară Baia Mare un eveniment aparte: Expoziția de broderie a distinsei artiste Zoe Vida-Porumb, fiica sculptorului Gheza Vida.

Mare parte dintre cititori ar spune că informația este una obișnuită, fiind vorba de  o expoziție. Doar cei care vor călca pragul acestei expoziții, deschisă timp de 3  luni, își vor da seama despre ce este vorba.

Cuvintele  nu pot reda trăirile de care ai parte la impactul vizual cu operele expuse. Merită să faceți deplasarea la Muzeul de Etnografie și Artă Populară Baia Mare. Experiența va fi de neuitat.

Creațiile artistei Zoe Vida reușesc să trezească sentimente aparte, să te facă să simți că te-ai desprins de lumea reală și ai poposit într-o oază plină cu minunății care îți inundă sufletul. Pentru că fiecare lucrare reușește să îți atingă o coardă sensibilă și să te facă să revii la fiecare creație după ce le-ai admirat pe toate. Le privești și îți pui întrebarea: cum poate un om să dea naștere la astfel de capodopere? Poate pentru că este în legătură cu Divinitatea… și nu dorim să reducem cu nimic din meritele familiei în care a crescut și s-a format.

O dată în viață, merită să vedeți creațiile cu semnătura Zoe Vida.

GALERIE FOTO

Evenimentul a fost deschis  de către Episcopul Maramureșului și Sătmarului, PS Iustin, care a sfințit placa dedicată Monumentului Martirilor de la Moisei, varianta în lemn.

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, în semn de mare prețuire pentru excelența  în artă și contribuția adusă la promovarea  și păstrarea tradiției și culturii locale, a înmânat artistului Zoe Vida Porumb titlul de Cetățean de Onoare al orașului.

Momente de mare încărcătură emoțională pentru toți cei prezenți dar mai ales pentru proaspătul Cetățean de Onoare.

Atmosfera de sărbătoare a fost întregită de cvintetul MaraMusic, mezzosoprana Lavinia Bocu și grupul ”Hori și joc” de la Palatul Copiilor Baia Mare.

Artistei Zoe Vida i-au fost alături reprezentanți ai Consiliului Județean, academicieni, profesori universitari, artiști de renume, critici de artă veniți din marile centre universitare, invitați din toate colțurile țării. Toți vorbitorii au avut cuvinte de aleasă apreciere la adresa creațiilor Zoe Vida, mare parte dintre ei fiind critici de artă.

Cuvântul de final a aparținut academicianului Marius Porumb care cu înaltă măiestrie a coordonat organizarea manifestării.

Maestrul de ceremonii a fost directorul Muzeului Județean, dr.Teodor Ardelean.

Expoziția ”Broderie” a fost  lansată de Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Consiliul Județean Maramureș, Muzeul Județean de Artă ”Centrul Artistic Baia Mare”, Primăria Municipiului Baia Mare, Academia Română, Uniunea Artiștilor Plastici din România și Asociația Ars Transsilvaniae România.

Suntem deosebit de onorați să îi avem ca membrii de onoare la Asociațiunea ASTRA Carei pe distinșii Zoe Vida  și acad. Marius Porumb.

Daniela Ciută

 

comentarii

Raspunsuri

Lasati un comentariu