În mandatul lui Cîțu, UDMR face legea în România

• publicat la: 23 mai 2021
În mandatul lui Cîțu, UDMR face legea în România

Nu mai este un secret pentru nimeni că cei care dictează în alianța guvernamentală actuală sunt cei de  la UDMR. Nu li se refuză nimic. Opoziția este inexistentă. Niciun partid politic parlamentar nu ia atitudine, la propriu, nu prin comentarii pe rețelele sociale.

Vrea UDMR să se păstreze fiecare clasă cu predare în limba maghiară? Se aprobă. Se taie doar din clasele cu predare în limba maternă a românilor că doar au fost obișnuiți fără clase în limba maternă în perioada ocupației maghiare. Vrea UDMR pelerinaj cu zeci de  mii de oameni? Se aprobă. Fără nicio restricție. Doar biserica ortodoxă deranjează guvernul condus de Cîțu. Românii nu au dreptul la pelerinaje sau manifestări religioase la care să participe orice creștin. Și asta în țara noastră. Acum văd  și românii de peste munți cum e să nu poți avea drepturi egale cu minoritarii așa cum era în Transilvania  în perioada ocupației maghiare  și austro-ungare.

Vrea ministrul mediului Tanczos Barna să se împuște urșii? Liber. În Miercurea Ciuc ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, aprobă amplasarea de panouri cu sigla Guvernului României dar care nu respectă limba oficială. În mandatul lui Cîțu e voie. Parlamentarii români tac cu toții. Și cei din opoziție.

Cei care nu sunt deranjați, să stea mai departe la casele lor, să nu ia atitudine. Slugile să nu se bucure prea curând. Se va găsi un nou Avram Iancu sau Pelaghia Roșu să apere acest pământ  și poporul român.

Am ajuns ca la  ora actuală, în România, să facă legea un ONG constituit pe criterii etnice, UDMR. Un ONG constituit  pe criterii etnice are reprezentanți în Parlamentul României iar celei mai longevive asociații culturale românești, ASTRA, i se refuză orice sprijin financiar sau restituirea imobilelor deținute. Zeci de milioane de lei se duc anual de la buget către UDMR.

Pelerinaj cu zeci de  mii de oameni e voie  în mandatul  lui Cîțu când vine vorba de creștinii catolici dar concerte în aer liber, UNTOLD, pelerinaje ale creștinilor ortodocși nici pomeneală.

Numai în județul Satu Mare, județ cu peste 65% români, au fost reduse numeroase clase cu predare în limba română. Nu și cele cu predare în limba minorităților. În municipiul Carei se învață meseria de ospătar și vânzător comercial în clase de la trei licee diferite cu predare doar în limba maghiară. NICIO clasă pentru aceste meserii cu predare în limba română. Nu sunt singurele meserii ce nu sunt accesibile românilor din Carei. La Tășnad s-a refuzat orice clasă de liceu pe filieră teoretică. Doar clase de meserii. Guvernul Cîțu vrea cât mai mulți muncitori și maiștrii, viitori viceprimari sau parlamentari supuși.

Premierul Cîțu a venit la Satu Mare, s-a fotografiat cu inspectoarea generală de la Inspectoratul Școlar Județean și asta a fost totul. A venit și secretarul de stat din Ministerul Educației, sătmăreanul Kallos Zoltan dar e preocupat doar de situația statistică de la centrele de vaccinare.

La Oradea, parlamentarul Szabo Odon a cerut menținerea clasei de la liceul Ady Endre ce era pe lista de reduceri a Inspectoratului Școlar  județean și …s-a rezolvat. Clasa merge mai departe. În județul Satu Mare niciun parlamentar român nu s-a luptat pentru menținerea tuturor claselor cu predare în limba română de la liceul Slavici sau liceul Iuliu Maniu din Carei sau liceul din Tășnad. Politicienii sătmăreni sunt preocupați doar de făcut curățenie pe marginea drumurilor  și adunat ajutoare pentru sinistrați. Sunt benefice și aceste acțiuni, nimic  de zis, dar cum rămâne cu siguranța națională, cu apărarea drepturilor românilor  mai ales când vine vorba de studiu în limba maternă?

Ați auzit vreun politician român sau parlamentar român sătmărean să ia atitudine pentru distrugerea Centrului Civic realizat de  un renumit  arhitect român? Se vrea distrugerea oricărei amprente românești din centrul sătmărean iar politicienii români nu au nimic împotrivă.

Ați auzit ca vreun politician român sătmărean să ia atitudine împotriva înlăturării troiței ortodoxe din centru sau împotriva lipsei de implicare a primăriei satu Mare pentru iluminarea bustului  lui Avram Iancu?

Deci tot societatea civilă va trebui să rezolve situația TOTAL inadmisibilă în care ne menține guvernul Cîțu. Nu degeaba se teme guvernul de adunările românilor. Dar de ce se tem nu vor scăpa. A venit vremea!

Daniela Ciută

NOI,

Nichita Stănescu
Noi suntem seminţe şi pământul e al nostru,
ştim cel mai bine locul şi patima şi rostul,
ştim cel mai bine legea şi mersul înainte,
suntem după nevoie şi lacrimă şi dinte.

Nu cerem nimănuia nimic, însă oricine
dacă el vrea-l numim şi prieten şi vecine.
Aici şi pâinea, sarea, noi a avem la masă,
căci ne-am făcut-o singuri, zidindu-ne o casă.

Nu zicem rău de nimeni, stăpâni peste pământ
Noi suntem în picioare, sub noi străbunii sunt.
De-aceea poate-n libertate să lucească,
deasupra noastră, universala boltă albastră.

 

 

 

 

comentarii

Raspunsuri

Lasati un comentariu