Inundațiile din județul Satu Mare, ședințele foto și digurile neconsolidate
Cum era de așteptat, inundațiile din județul Satu Mare au fost un nou prilej pentru autoritățile județului și politicieni de a apărea în prim plan și de a încerca să ne convingă de implicarea lor în ajutorarea oamenilor afectați.
Păcat că implicarea este doar una de moment și doar în momente catastrofale a căror dimensiune putea fi prevenită. Trebuiau găsite și aplicate soluții pentru consolidarea digurilor piese de muzeu, trebuiau atent verificate canalele daca sunt sau nu decolmatate. Și asta periodic nu doar când avem parte de ploi abundente.
Imaginile oferite din belșug de Instituția Prefectului, de alte instituții sau de către politicieni sunt cele ale dezastrului lăsat de inundațiile recente.
Niciuna nu prezintă însă canalele nedecolmatate sau digurile neconsolidate din județul Satu Mare. După inundațiile catastrofale din mai 1970 din municipiul Satu Mare au fost demarate ample lucrări pentru întărirea digului de pe Someș fapt ce a asigurat în viitor protecția împotriva unor astfel de catastrofe.
Nu același lucru s-a întâmplat cu celelalte diguri de pe cursurile de apă din județ al căror debit crește semnificativ după ploi abundente sau topiri de zăpadă. Așa că nu e de mirare că digurile cedează ușor. An de an Crasna și alte cursuri de apă ies din matcă și inundă terenurile agricole din jur sau gospodăriile din apropiere. An de an ne mirăm că sunt inundații dar nu ne mirăm că nu se iau măsuri de instituția abilitată, societatea de îmbunătățiri funciare, ANIF. Mirarea lipsește pentru că sătmărenii știu că ANIF este mereu condusă pe baza carnetului de partid, al partidului aflat la guvernare.
Vine PSD la guvernare, ANIF are director de la PSD. Vine PNL la guvernare, ANIF are director de la PNL.
Nici UDMR care face legea în județ nu e mai breaz. Ieri, Prefectura Satu Mare anunța că pe șantierul lucrării de refacere a porțiunii afectate a digului mal stâng valea Maria, la 200 de metri de confluența cu râul Crasna, s-a deplasat Prefectul Altfatter Tamas însoțit de directorul de cancelarie Kovacs Robert(director numit pe criterii de familie UDMR).
Prefectul, jurist și economist, împreună cu Kovacs Robert, inginer prelucrarea lemnului, verifică în teren lucrările de refacere a unui dig?! Și vrem ca lucrurile să meargă bine!
NIMENI de la ANIF. Au mai fost de față directorul SGA Satu Mare – Vasile Andrieș și primarul comunei Beltiug, Ioan Bartok Gurzău.
Oamenii afectați de inundații plătesc salariile bugetarilor și ale autorităților venite puhoi la ședințe foto după catastrofalele inundații și tot ei suferă de pe urma incapacității celor în drept de a gestiona situația. Nici măcar apelul de urgență nu a fost trimis în timp util!
Curg însă informările privind deplasările în teren ale politicienilor și autorităților care nu au pregătirea necesară unei intervenții profesionale.
Oamenii au fost surprinși în toiul nopții de viituri, abia au scăpat cu viață. altfel se gospodăreau dacă primeau apelul de urgență în timp util.
Cât vă mai bateți joc de omul de rând, omul care încă mai locuiește la sat și se întreține cum poate, omul care e la zi cu plata taxelor și impozitelor?
Câte diguri ați consolidat sau ați construit în ultimii 30 de ani?
Buletin de Carei