Lansare de carte. Pași pe …caldarâm. Încrustări Istorice: de la Pace la Diktat (1815- Viena- 1940) buletindecarei

• publicat la: 26 mai 2021
Lansare de carte. Pași pe …caldarâm. Încrustări Istorice: de la Pace la Diktat (1815- Viena- 1940) buletindecarei

La cercul Militar Oradea a avut loc în cursul serii de ieri o lansare de carte, ,, Pași pe …caldarâm. Încrustări Istorice: de la Pace la Diktat (1815- Viena- 1940),, vol.1. avându-l ca autor pe binecunscutul careian, col(r) Constantin Moșincat.

Autorul i-a avut alături de general Grigore Bartoș, președinte la „Asociația Cultural Patriotică „Avram Iancu” – Filiala Oradea”, fost comandant al diviziei mecanizate Carei, pe generalul (r) Mihai Lungu și pe renumitul prof.univ.dr. Mihai Drecin precum și numeroși invitați.

GALERIE FOTO

Cartea “Pași pe caldarâm – De la Pace la DIKTAT – Încrustări istorice – buletindecarei” constituie o antologie de articole publicate de-a lungul anilor pe portalul buletindecarei.ro, dedicate în general situației românilor din regiunea de Nord Vest a României în anii cumpliți ai ocupației horthyste din Transilvania de Nord, dar și reflecții asupra situației actuale cu care se confruntă acum românii din aceeași zonă, la opt decenii de la Dictatul de la Viena.

Lucrarea reprezintă ani întregi de muncă de documentare și dedicare sufletească din partea col(r) Constantin Moșincat.
.
.
Am fost  deosebit de onorată să fiu considerată o ,,nănașă de carte,, și să primesc din partea domniei sale o distincție ce reprezintă un Brevet Mecena de Clio.
.
.
Au rostit alocuțiuni general Grigore Bartoș, președinte la „Asociația Cultural Patriotică „Avram Iancu” – Filiala Oradea”, fost comandant al diviziei mecanizate Carei, generalul (r) Mihai Lungu, renumitul prof.univ.dr. Mihai Drecin și subsemnata.
Am aflat cu stupefacție  că în data de 15 mai 2021, la doi ani de la înlăturarea din Piața  Unirii a statuii lui Mihai Viteazul,  domnilor gen.(r)Mihai Lungu și col(r) Constantin Moșincat li s-a refuzat dreptul de a vedea unde și în ce condiții e depozitată statuia lui Mihai Viteazul. Aceștia au fost la regia de apă unde se spune că a fost dusă statuia proprietate privată a unei asociații, la fel ca postamentul pe care a fost amplasată, dar nu au fost lăsați să vadă nimic. Se pare că primăria și regia de apă au ceva de ascuns din moment ce refuză cu atâta strășnicie o simplă vizualizare. La Oradea, voievodului Mihai i-a fost tăiat a doua oară capul putem spune.
.
Cei prezenți au avut posibilitatea de a achiziționa atât volumul lansat cât și alte apariții editoriale ale prolificului autor iubitor de țară românească. Manifestarea s-a încheiat cu promisiunea că se va organiza  și la Carei o lansare a acestui volum.
.
.
Daniela Ciută

Lasati un comentariu