Protest al elevilor de la Colegiului Naţional „Emanuil Gojdu” împotriva demiterii directorului de către ISJ Bihor

• publicat la: 25 mai 2021
Protest al elevilor de la Colegiului Naţional „Emanuil Gojdu” împotriva demiterii directorului de către ISJ Bihor

Aproape 500 de elevi ai Colegiului Naţional „Emanuil Gojdu” din Oradea, din cei aproape 1.200, din clase gimnaziale şi de liceu, alături de mai mulţi profesori au protestat luni în curtea şcolii împotriva demiterii directorului Florin Nicoară, survenită vineri prin decizie a Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor.

„Nu dorim să lăsăm aşa jignirile, să nu răspundem deciziilor nejustificate, incorecte şi făcute din orgoliu, nicidecum în favoarea elevilor. Prin protestul nostru ne exprimăm vocea, dorinţa de a-l susţine pe domnul director Nicoară şi să fie repus la conducerea liceului. Vrem să ni se asculte doleanţele, pentru că învăţământul românesc aşa ar trebui şi aşa se spune că este, pentru elev, concentrat pe elev. Dar, din păcate, în Bihor, este doar pentru Inspectoratul Şcolar şi nicidecum al elevilor. Protestăm împreună, elevi şi profesori, suntem uniţi, în spiritul gojdist, ca să ne susţinem directorul şi profesorii care ne ajută să devenim adulţi responsabili,” a declarat luni, pentru AGERPRES, preşedintele Consiliului Şcolar al elevilor din Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu”, Ştefan Abrudan.

Toţi elevii şi profesorii participanţi au purtat pe braţ câte o banderolă portocalie cu însemnele colegiului, care are 1.167 de elevi, iar mai mulţi elevi au purtat pancarte cu mesaje, cum ar fi: „Echipa Consiliului CNE Gojdu se opune demiterii directorului Nicoară”, „Gojdiştii pentru Nicoară”, „Elevii de la terasă nu se lasă”, „Uniţi pentru Nicoară” sau „Gojdu protestează”.

Elevii şi profesorii au scandat numele directorului Florin Nicoară şi luând cuvântul la microfon s-a afirmat că acesta a fost îndepărtat pe nedrept de la conducerea prestigiosului colegiu. Motivele s-au referit la încălcarea unui ordin comun al Ministerului Educaţiei şi al Sănătăţii, care prevede că în localităţile cu incidenţa sub 1 la mie toţi elevii să se prezinte fizic la şcoală.

„Pe lângă acest articol 1, mai există articolul 7, care ne obligă pe managerii şcolilor să asigurăm condiţii de desfăşurare a activităţilor şi pentru profesorii care sunt în imposibilitatea de a veni la şcoală şi a preda faţă în faţă şi să rămână online. Ca urmare, orarul şcolii noastre a fost adaptat astfel încât fiecare clasă vine patru zile fizic şi o zi online, unele de informatică, de desen, de muzică. Pentru acest motiv, noi am fost somaţi telefonic, de Inspectoratul Şcolar, să revenim la un orar normal. Am discutat în Consiliul de administraţie, unde s-a votat în unanimitate să rămânem cu orarul aşa cum este. Iar după ce s-au votat aceste lucruri vineri, am aflat despre demiterea domnului Nicoară, a precizat directoarea adjunctă Anca Mile.

Potrivit acesteia, care a preluat atribuţiile de director interimar, colectivul colegiului a formulat un memoriu, în cinci puncte, semnat de 72 de cadre didactice, care cuprinde toate motivele pentru care Nicoară ar trebui să rămână la şefia instituţiei de învăţământ. Memoriul va fi trimis forurilor superioare, către conducerea IŞJ, către Prefectura Bihor şi Ministerul Educaţiei.

La protest a fost prezent şi profesorul Florin Nicoară, care a declarat că a aflat, în timpul zilei, adevăratul motiv al demiterii sale, anume un proces pe care IŞJ îl are cu părinţii a două eleve gemene din Colegiul Gojdu.

„Inspectoratul Şcolar are un proces cu părinţii a două fete gemene, eleve la noi, şi termen undeva pe la sfârşitul lunii iunie, am înţeles. Fiind iniţial în două clase paralele, de-a IX-a, cele două fete au dorit, la începutul acestui an, să înveţe în aceeaşi clasă. Pentru a transfera una din ele în clasa surorii, s-ar fi depăşit numărul maxim de 30 de elevi pe clasă, motiv pentru care conducerea colegiului a solicitat aprobarea Inspectoratului Şcolar. După ce ne-au făcut nişte inspecţii, ne-au răspuns că se respinge transferul, putând să se facă acest lucru în clasa a X-a. Noi am transmis răspunsul părintelui că nu avem voie să punem al 31-lea elev în clasă fără acordul Inspectoratului Şcolar. Părinţii nu s-au lăsat, au făcut solicitare la minister, care le-a dat dreptate şi i-a obligat pe cei de la inspectorat să dea suplimentare de locuri. Inspectoratul a informat doar părinţii că s-a aprobat suplimentarea, fără să ne anunţe şi pe noi. Părintele mi-a transmis informarea de la inspectorat şi l-am rugat să ceară de la inspectorat o adresă oficială, pentru că noi nu avem. Şi-au călcat pe orgolii, ne-au trimis adresa către şcoală şi am transferat eleva, în fine, după circa trei luni de calvar. Părintele a deschis proces inspectoratului, solicitând şi daune morale. Nu ştiu ce sumă. Ca să dea vina pe cineva, cei de la inspectorat ne-au trimis azi o informare că liceul este chemat în garanţie la proces. Am sunat vreo trei avocaţi să mă lămurească. Mi-au explicat că inspectoratul vrea să mute vina de pe ei pe şcoală. Şi-acum care e mobilul demiterii? Se deduce uşor. Dacă eu m-aş duce ca reprezentant legal în proces aş spune adevărul. Cu dovezi de la A la Z. Dacă ei îşi pun un director marionetă în locul meu, acel director va merge la proces şi va spune: ‘Dle, eu nu am fost director atunci, conducerea nu şi-a făcut treaba, asta e, şcoala e vinovată’. Şi aşa m-au scos pe făraş. Balivernele pe care le scot că aş fi încălcat nu ştiu ce hotărâre a Consiliului judeţean pentru situaţii de urgenţă nu au niciun temei”, a declarat directorul demis.

sursa napocanews.ro

Lasati un comentariu