Protest pentru Libertate și Pământ
Ne adunăm pe 15 mai, ora 15,00, în Piața Universității din București, capitala României.
Planul Kos Karoly de sprijinirea a fermierilor si agricultorilor maghiari din România de către Ungaria, parte a războiului hibrid. Proiectul de lege inițiat de parlamentari UDMR, USR și PNL, prin care pământul se poate vinde fără niciun fel de condiții către străini, facilitează și completează acest plan, creând o vulnerabilitate legislativă, pe fondul celei economice, accentuată în ultimul an până la nivel de criză. Fiecare euro investit de Ungaria în România reprezintă în primul rând o investiție ideologică si mai apoi, în al doilea rând, una economică. Dar chiar si aceasta din urmă are menirea de a conferi o bază de putere (simbolică și materială) ideologiei revizioniste pe care Ungaria o desfășoară în România. Se trece de la lupta brută (martie 1990) la cea specifică războiului hibrid prin care teritoriul se ocupă cu voia oarbă a celui ocupat. Drumul spre ,,Transilvania pământ unguresc” trece mai întâi prin conceptul de transilvanism menit a genera predarea armelor fără împotrivire. Scopul planului Ungariei de finanțare a agriculturilor din Transilvania este dezvăluit chiar de numele pe care-l poartă, Kos Karoly.
Personajul (născut pe 16 decembrie 1883 la Timișoara!!!), după semnarea Tratatului de la Trianon, atunci când pentru toată lumea, inclusiv pentru Ungaria, era clar că prin forța armată Transilvania nu mai putea fi ruptă de România, a lansat conceptul de transilvanism, văzut ca o ”altfel” de luptă, de ”rezistență” a visului revizionist, acesta fiind conservat în ideologia unui spațiu transilvan aparte, specific, multietnic, multicultural, dar nu românesc, în care românii ar putea fi parte, dar doar în condițiile recunoașterii superiorității maghiare. Karoly propunea ceva de genul, în ordine, am înteles, Transilvania nu mai aparține Ungariei, am pierdut războiul, dar, haideți să avem o Transilvanie ce nu aparține nici României, pentru că noi suntem ”altceva”.
”Propunerea” bineînțeles că era o mână falsă întinsă către români, o mână pe care nu a cerut-o și nici nu a acceptat-o nimeni dintre ai noștri, mai ales că în toate manifestările concrete ale lui Kos Karoly, elementul românesc era în mod clar voit eludat.
Meritele ”strategului” sunt recunoscute oficial de regimul Diktatului de la Viena, acesta primind o decorație de la însuși Miklos Horthy. Revenind în actualitate, planul K.K. se rafinează, evoluează. Lansat în 2017 cu începuturi concrete de implementare în 2018, anul Centenarului, s-a axat inițial pe Harghita, Covasna și Mureș, ”Ținutul Secuiesc”, așa cum se și menționează în documentele lui, extinzându-se mai apoi în mare parte din Transilvania. Se referă în general la dezvoltarea economică a Transilvaniei prin sprijinul direct al statului ungar, punându-se accent pe finanțarea fermierilor si agricultorilor din Transilvania care trebuie să depună cereri în acest sens, formulate în limba maghiară; teoretic deci se adresează și românilor. Aici este ”cheia” transilvanismului.
Până acum au fost finanțate peste 7000 proiecte (doar în Harghita, Covasna, Mureș) care se referă și la intabularea pământurilor, pe lângă achizitionarea de utilaje agricole, facilități pentru comercializarea produselor, etc. Se formează astfel o ”clasă” superioară, accesul la acest privilegiu producându-se datorită statului ungar. Românii deasemenea pot avea parte de această ”mână întinsă”, cu condiția să folosească în documente limba maghiară, adică să ceară bani în limba maghiară. Ungaria funcționează practic ca o bancă care nu are niciun risc, căci toți cei care accesează creditele garantează cu investiția, inclusiv cu pământul. Nu pot plăti, nu e nicio problemă, Ungaria ia ipoteca. Pot plăti, la fel, Ungaria iese tot bine, fidelizând economic, inclusiv ideologic ”clienții” care dobândesc statut de superioritate atât față de ceilalți cetățeni români din Transilvania care refuză să ceară bani în limba maghiară, cât si față de românii din ”regat” care nu au acces la aceste fonduri, ci doar la palidele subvenții agricole furnizate de statul român.
Așadar ideologia transilvanismului este subvenționată de Ungaria la modul cel mai concret. Propaganda rostogolește cu ușurință ”grija” statului vecin față de toți oamenii care trăiesc în Transilvania, inducând în subconștientul colectiv superioritatea Ardealului, implicit ideea ca poate, nu-i așa, ne-ar fi mai bine dacă am fi autonomi, dacă ne-am rupe de România, că uite cum Ungaria are grijă de noi să o ducem mai bine… acest gând încolțind inclusiv în rândul unor români din Transilvania, aici fiind de fapt bătaia lungă a planului Kos Karoly.
Ei sunt conștienți că fără cozi de topor, conștiente sau nu, planul în adevaratul lui scop este sortit eșecului. Una e când ungurii cer autonomie si alta e când alături de ei se află și români ”subvenționați”. Se uită însă că subvenția ar înceta brusc după Doamne fereste, un nou Dictat de la Viena, sub orice formă ar veni el. Ne vedem pe 15 mai, ora 15, Piața Universității. Am convingerea că alături de noi vor fi si români din Covasna, Harghita și Mures care vor spune, clar, răspicat, că Pământul Țării nu se vinde, că planul Kos Karoly nu este pentru ei, că demnitatea națională este mai presus de orice.
Doamne ajută frați și surori!
comentarii
Raspunsuri