Destinații turistice. Târgul de Fete de pe Muntele Găina și Târgul Lemnarilor

Consiliul Judeţean Alba a anunțat că în 2021 finanţează mai multe evenimente culturale şi de promovare a turismului în judeţul Alba și Munții Apuseni, printre ele: Târgul de Fete de pe Muntele Găina, Târgul Lemnarilor și festivalurile de folclor din Apuseni.
Anul acesta, în 2021, Târgul de fete de pe Muntele Găina va fi organizat în perioada 17-18 iulie.
Pe lista evenimentelor bugetate pe 2021 se află mai multe evenimente care se vor desfășura în Țara Moților, în aer liber dar și în spațiu închis:
- Târgul de Fete de pe Muntele Găina: Iulie, Avram lancu şi Muntele Găina
- Festivalul Naţional de Folclor „Sus, sus, sus, la moţi, la munte”: Iulie, Câmpeni
- Festivalul Naţional de Folclor „Inimi fierbinţi în ţara de piatră”: Iulie – August, Abrud
- Târgul Lemnarilor din Munţii Apuseni: August, Horea
- Festivalul Naţional de Interpretare a Romanţei: Septembrie, Zlatna
Despre Târgul de fete de pe Muntele Găina:
Vara, în ziua de Sfântul Ilie (tradițional la 20 iulie) sau în cea mai apropiată duminică de ziua Sfântului Ilie (de fapt, pe vremuri, se ținea în prima duminică de după sărbătoarea sfinților Petru și Pavel, dar după “stil vechi”, iar prin introducerea calendarului gregorian, “stil nou”, s-a ajuns în preajma sfântului Ilie), are loc Târgul de fete la care participă fetele de măritat sau fetele mari care vor sa fie pețite de feciori. Pregătirea pentru această sărbătoare poate să dureze ani de zile pentru fetele care aduc și zestrea primită de la părinți și rude împachetată în frumoase lăzi de zestre sculptate cu diferite motive florale.
Organizatorii sunt delegați din satul Vidra (numiți vidrești) și din satul Bulzești (numiți crișeni).
Târgul Lemnarilor din Munţii Apuseni:
Ziua Lemnarului are loc în fiecare an în satul Mătișești. Acesta este un eveniment special al Țării Moților la care participă meșteri lemnari din zona, care vin în comuna natală a marelui erou Horea pentru a-și arata măiestria în diverse concursuri legate de prelucrarea lemnului. Concursuri ce au ca tema cioplitul, aruncarea toporului, cățărarea pe buștean etc.
Pe langa mesterii lemnari mai participa si alti mesteri populari din Muntii Apuseni si din imprejurimi. Astfel in fiecare an isi dau intalnire aici olari, ciubarari, tesatori fiecare aducand la targ cele mai frumoase creatii pt a fi expuse si valorificate.