Nu uitați de Anul editorial sătmărean

• publicat la: 8 iunie 2021
Nu uitați de Anul editorial sătmărean

Biblioteca Județeană, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Satu Mare și cu susținerea unor sponsori inimoși, organizează cea de-a XXII-a ediție a evenimentului Anul editorial sătmărean.

Manifestarea culturală se va derula joi, 10 iunie 2021, cu începere de la ora 1400, în imobilul situat pe Strada Iuliu Maniu nr. 2 (fostul mall Ankora), viitorul sediu al Bibliotecii Județene Satu Mare. Deschiderea oficială va fi însoțită de expoziția de prezentare a publicațiilor apărute în decursul anilor 2019 și 2020, urmată de festivitatea de decernare a diplomelor pentru cele mai reușite lucrări sub aspect literar și științific, dar și pentru contribuția originală la dezvoltarea culturii, educației și societății.

Dacă producția editorială sătmăreană a anului 2019 s-a concretizat în publicarea unui număr de 150 de documente, în anul 2020 remarcăm o ușoară diminuare a activității editoriale și publicistice ce însumează 116 documente repartizate astfel: 86 de cărți tipărite; 25 de publicații periodice și cinci adocumente audio-vizuale.

Cu prilejul fiecărei ediții a acestui eveniment, Biblioteca Județeană Satu Mare editează Catalogul bibliografic Anul editorial sătmărean, publicație informativă ce cuprinde lista scrierilor autorilor și creatorilor sătmăreni, oferind în același timp și o radiografie a activității editoriale și publicistice din întreg județul. Catalogul bibliografic este și un bun mesager al cuvântului scris, contribuind la promovarea culturii sătmărene și la integrarea ei în circuitul național de valori.

„Dacă în anul 2020, contextul creat de pandemie și de măsurile dispuse de autorități ne-au determinat să suspendăm evenimentele culturale, recentele vești îmbucurătoare sunt dătătoare de speranțe și ne oferă șansa de a continua tradiția începută în urmă cu 22 de ani. Fiecare ediție în parte a fost prilej de sărbătoare, prilej de a fi părtași la bucuria scriitorilor, creatorilor și editorilor sătmăreni, de a le transmite felicitări pentu efortul lor creator și de a rosti mesaje de susținere în proiectele viitoare. Noi, bibliotecari și directori, am cuantificat prin cataloagele bibliografice și expozițiile de prezentare roadele unor eforturi imense și astfel credem că am contribuit la valorizarea cuvântului scris. Însă cei care oferă cititorilor emoția și lumina cunoașterii, sunt scriitorii și editorii”, este opinia Lacrimei Istrăuan, managerul Bibliotecii Județene Satu Mare.

„Consider organizarea acestei manifestări culturale ca fiind obligația morală a Bibliotecii Județene Satu Mare, ca promotor de prim rang al culturii locale scrise și sunt în măsură să apreciez faptul că pe parcursul edițiilor precedente instituția cărții și-a îndeplinit onorabil această misiune. Am convingerea că atât prezenta, cât și viitoarele ediții vor face o radiografie fidelă a activității editoriale sătmărene și vor reprezenta recunoașterea publică a valorii creatorilor din județul nostru. Este un bun prilej pentru mine, în calitate de președinte al Consiliului Județean Satu Mare, să le adresez felicitări tuturor celor care și-au adus contribuția la creșterea zestrei culturale a județului și să-i asigur de faptul că susținerea materială și financiară a actului cultural și a inițiativelor editoriale va rămâne o preocupare constantă a instituției pe care o reprezint. Nădăjduim ca această primă ediție a Anului editorial sătmărean pe care o găzduim în spațiul ce urmează să devină sediul Bibliotecii Județene Satu Mare să fie de bun augur, să însemne reinventarea instituției, revigorarea activității acesteia și sporirea evenimentelor culturale oferite publicului sătmărean”, a declarat Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare.

La eveniment sunt așteptați oaspeți de seamă, oficialitățile județului și ale municipiului, manageri și directori de instituții, parteneri și colaboratori, scriitori, editori, jurnaliști și bibliotecari, întreaga comunitate culturală sătmăreană.

Inițiatorii și organizatorii Anului editorial sătmărean transmit calde mulțumiri sponsorilor evenimentului: Compania Zollner, Cramele Rătești, Vinoteca familiei Jurchiș și ATC Creativ & Unic.

Lasati un comentariu