Târnosirea bisericii din Marna Nouă. Liturghie arhierească

• publicat la: 9 iunie 2021
Târnosirea bisericii din Marna Nouă. Liturghie arhierească

Satul de moți Marna Nouă se pregătește de sărbătoare. Frumoasa lor biserică cu hramul Sfinților Mihail și Gavriil va fi târnosită duminică 13 iunie 2021.

Arhiereul vicar al Maramureşului şi Sătmarului, Timotei Sătmăreanul, va fi prezent duminică 13 iunie 2021, în satul Marna  Nouă, de la  orele dimineții, alături de  un sobor însemnat de preoți, la acest important  moment din viața comunității creștine.

Localnicii se pregătesc de primit înalții oaspeți. Fiecare contribuie cum poate mai bine la aranjarea satului: unii cosesc iarba din părculețul din jurul bustului lui Avram Iancu, alții vopsesc  gardul înconjurător, se aranjează Căminul Cultural.

Satul de moți Marna Nouă a luat ființă în anul 1924 ca urmare a obținerii de terenuri prin Reforma Agrară din 1921 de către moții din Apuseni cu merite și contribuții deosebite în primul război mondial. Este de admirat nu doar dragostea lor de neam și țară ci și credința lor. După intrarea trupelor hortyste din septembrie 1940 și începerea atrocităților  împotriva românilor, sătenii care nu au renunțat  la identitatea lor românească au fost duși în gara CFR Carei pentru a fi expulzați în teritoriile neocupate. La ceas de noapte, tineri curajoși au părăsit gara din Carei și s-au întos în sat pe furiș pentru a lua clopotele bisericii, pentru a  nu fi pângărite de ocupanți. Clopotele au fost purtate cu ei în refugiu și aduse  înapoi la reîntoarcerea fiilor satului.

Buletin de Carei

 

 

Lasati un comentariu