Întâlniri în zona Carei cu refugiații și expulzații români din 1940, cu urmașii acestora

• publicat la: 11 iulie 2021
Întâlniri în zona Carei cu refugiații și expulzații români din 1940, cu urmașii acestora

Foștii refugiați și expulzați în 1940 în urma Dictatului de la Viena precum și urmașii lor din satele Marna Nouă, Ianculești și Scărișoara Nouă s-au întâlnit cu conducerea filialei Carei a Asociației foștilor refugiați pentru a discuta despre prevederile OUG 105/1999.

Beneficiază de prevederile prezentei ordonanţe persoana, cetăţean român, care în perioada regimurilor instaurate cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 a avut de suferit persecuţii din motive etnice precum și urmașii acesteia.

La Marna Nouă discuțiile au avut loc în incinta Muzeului Moților, foarte atent întreținut în ce privește exponatele și curățenia dar lăsat nerenovat de administrația locală.

La Ianculești, sat ce aparține de Primăria Carei, românii încă nu sunt tratați cu respect și nu au drepturi egale cu ale  minoritarilor. Școala din sat a fost demolată din temelii, Căminul Cultural este total nefuncțional și nu s-a depus NICIUN proiect pentru reabilitarea lui iar curtea unde se află Muzeul Moților….se vede din imagini peisajul. Aici a avut loc adunarea cu cei îndreptățiți să beneficieze de prevederile OUG 105/1999.

GALERIE FOTO

Duminică seara s-au adunat la Căminul Cultural din Scărișoara Nouă urmașii moților expulzați și refugiați în septembrie 1940. Discuțiile au vizat prevederile aceleiași OUG 105/1999. Căminul Cultural a fost recent reabilitat, la înalte standarde, de către Primăria Pișcolt de care aparține satul de moți. Încăperea dispune chiar  și de aer condiționat. Și Muzeul de aici este foarte bine îngrijit, are exponate de valoare.

Întâlnirile vor continua în zilele următoare și în alte localități de unde românii au fost expulzați de ocupația hortystă începând cu septembrie 1940.

Buletin de Carei

 

Lasati un comentariu