Limba română este limba oficială în România. Și în județul Satu Mare

• publicat la: 15 iulie 2021
Limba română este limba oficială în România. Și în județul Satu Mare

Pentru ignoranți: în România, limba oficială este limba română. 

Mare vânzoleală în rândul celor care nu recunosc România  ca stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil în care limba română are caracter oficial. Da, în România, limba română are caracter oficial așa cum limba germană are caracter oficial în Germania, limba franceză în Franța sau limba maghiară în Ungaria. Nimic nou sub soare. Așa că șovinii se agită degeaba.

O mulțime de comentatori au luat foc după ce am semnalat că produsele puse în vânzare pe rafturile unităților comerciale nu sunt inscripționate prima dată în limba română. Poate au pierdut noțiunea timpului și au uitat că în România s-a înfăptuit Unirea din 1918 și că în 25 octombrie 1944 s-a eliberat întreg județul Satu Mare de sub ocupație iar limba oficială este limba română.

https://www.buletindecarei.ro/2021/07/vor-banii-romanilor-dar-nu-respecta-limba-oficiala.html

Unii nici nu au înțeles despre ce este vorba, au crezut că e despre  numele produsului și s-au aruncat cu capul înainte  pe taste.

Caracterul oficial al limbii române presupune că toate etichetele produselor conțin explicații în limba română prima dată. În acest caz. Se respectă regula și în cazul plăcilor comemorative, al inscripțiilor oficiale, etc.

Primăria Carei a pierdut procesele pe această temă deoarece s-a încăpățânat să păstreze doar plăci comemorative fără înscrisuri în limba română și apoi pentru că le-a poziționat  sub cele din alte limbi. La fel și în cazul grupului statuar Otilia Marchiș-Ady Endre unde inițial explicațiile în limba română figurau sub cele în limba minoritarilor.

https://www.buletindecarei.ro/2018/02/dan-tanasa-obliga-primaria-carei-sa-amplaseze-corect-doua-placi-comemorative-nu-sunt-singurele.html

https://www.buletindecarei.ro/2018/02/limba-romana-instaurata-la-locul-cuvenit-la-carei-pe-cladirea-scolii-gimnaziale-nr-1.html

https://www.buletindecarei.ro/2019/01/multumim-dan-tanasa-pentru-repunerea-in-drepturi-a-limbii-romane-la-carei.html

Unii dintre neiubitorii de limbă română ca limbă oficială sunt mereu călători pe meleaguri străine în căutarea norocului dar sunt lipsiți de cel mai elementar spirit de observație când vine vorba de caracterul oficial al limbii țării în care fac cumpărături.

Există însă și observatori care ne trimit imagini. Priviți un produs de import din magazinele franceze.  Are o etichetă în limba oficială. Mulțumim sătmăreanului pentru imagine.

În județul Satu Mare avem o explozie de produse de import etichetate greșit. Unele nici măcar nu au etichete în limba română.  Unul dintre cititori ne-a trimis un exemplu.

Fără etichetă.

Injuriile la adresa Buletin de Carei din partea neiubitorilor de limbă română nu fac decât să denote aversiunea lor împotriva limbii oficale din țara în care locuiesc.

Uită că fără respect reciproc nu se poate vorbi de  o comunitate și nu se poate clădi nimic durabil. Ca cetățeni români avem datoria de a ne apăra limba oficială. În mod normal ar fi trebuit ca Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului să intervină. Dar poate că și aici numirile politice blochează intervențiile regulamentare.

Buletin de Carei

Cenzura Facebook lovește ca de obicei pagina Buletin de Carei în urma publicării materialelor informative despre CAREI.  Suntem blocați la încărcat imagini, suntem raportați de mercenarii grupului de interese care a acaparat orașul. Se tem că informația ajunge la cititori! Traficul postărilor este limitat iar distribuirea este ori blocată ori  restricționată la  un anumit număr. Mai mulți cititori au semnalat faptul că nu li se permite distribuirea postărilor Buletin de Carei și nici comentariile nu le apar. Amenințările cu moartea continuă. Postările noastre ajung pe paginile oamenilor în feed NUMAI prin share-urile pe care le dați voi, cei care apreciați. Fiți pe pace, mergem mai departe.

Distribuiți!

 

 

 

Lasati un comentariu