Majoritatea locurilor libere în județul Satu Mare după repartizarea în licee sunt la secția maghiară

• publicat la: 26 iulie 2021
Majoritatea locurilor libere în județul Satu Mare după repartizarea în licee sunt la secția maghiară

Ministerul Educaţiei a publicat sâmbătă, 24 iulie, ora 10:00, pe site-ul admitere.edu.ro, rezultatele repartizării computerizate în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a (anul școlar 2021 – 2022).

Strategia Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare de a reduce mai multe clase cu predare în limba română din județul Satu Mare  și păstrarea celor cu predare în limba minoritarilor nu a avut efectul scontat. Majoritatea locurilor rămase libere după repartizarea de sâmbătă sunt la secția maghiară. În premieră, nici la Liceul Teoretic Carei nu s-au completat locurile la clasa de matematică-informatică secția maghiară.

La Carei de exemplu, Inspectoratul Școlar Județean nu a aprobat nicio clasă cu predare în limba română pentru meseria de ospătar-vânzător comercial! Dar a aprobat 3 cu predare în altă limbă. Despre aceste aspecte se păstrează o tăcere suspectă chiar de către premierul Cîțu care vine însoțit de miniștri la ședințe de partid la Satu Mare în cursul săptămânii. Se pare că premierul nu e interesat de soarta învățământului din județul Satu Mare și de jocurile care se fac la nivelul Inspectoratului.

La Tășnad a fost desființată pur și simplu secția de filologie de la liceul local deși avea rezultate foarte bune și solicitările erau peste numărul de locuri care formează o clasă.

Nici la Satu Mare situația  nu e deosebită. La Colegiul Ioan Slavici s-a redus o clasă de matematică-informatică în condițiile  în care exista un număr mare de solicitări din partea absolvenților de clasa a VIII-a.

Există chiar un proces  pe rol unde Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare are calitatea de pârât pentru reducerea clasei de informatică.

 

Au fost repartizați în prima etapă 1117 elevi  în învățământul liceal de stat din totalul elevilor cu opțiuni completate (1120): 784 candidați au fost repartizați la filiera teoretică, iar 333 candidați la filiera tehnologică.

În total, au fost completate 12669 de opțiuni, rezultând o medie de 11 opţiuni/elev.

Au fost admiși în etape anterioare repartizării computerizate:

– 249 elevi la specializări vocaţionale;

7 elevi pe locurile speciale, rezervate candidaţilor de etnie romă și 7 elevi pe locurile speciale, rezervate candidaţilor cu CES.

Alți 524 elevi s-au înscris pe locurile alocate rutelor de școlarizare în învățământul profesional.

Conform calendarului admiterii în învățământul liceal de stat, în perioada 25-28 iulie candidații repartizați în prima etapă vor transmite/depune dosarele de înscriere la secretariatele liceelor în care au fost admiși.

4 elevi nu au putut fi admiși în prima etapă, întrucât nu au completat suficiente opţiuni.

Aceștia vor intra în a doua etapă de repartizare computerizată și vor completa, în perioada 29 iulie – 5 august, opțiuni în fișele de înscriere alături de candidații care au fost repartizați computerizat în prima etapă de admitere, dar nu și-au depus dosarele de înscriere în termen (25 – 28 iulie) și de candidații care nu au participat în prima etapă de admitere. Completarea opțiunilor în fișe se realizează la unitatea de învățământ sau prin formular transmis electronic.

Repartizarea computerizată a acestor elevi va avea loc în data de 6 august, iar comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în a doua etapă a admiterii în învățământul liceal de stat se va face conform procedurii stabilite de Comisia națională de admitere.

În intervalul 9 – 11 august, comisia judeţeană de admitere va rezolva toate cazurile speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.

În total, au rămas disponibile pentru etapa a doua 110 locuri.

Lasati un comentariu