Comemorare. 70 de ani de la trecerea în neființă a scriitoarei Otilia Marchiș

• publicat la: 26 august 2021
Comemorare. 70 de ani de la trecerea în neființă a scriitoarei Otilia  Marchiș

La data 70 de ani de la trecerea în neființă a scriitoarei şi criticului  de artă Otilia Marchiș din Carei, ASTRA Despărțământul ,,Aurel Coza,, a depus flori la statuia acesteia din centrul municipiului. A fost sora vicarului patriot Romulus Marchiș și fiica protopopului George Marchiș, sancționat pentru poezia patriotică ,,Glas peste Carpați,, din 1859.

Constatăm cu amărăciune că românii și personalitățile lor culturale sunt tratate constant în mod discriminator de către conducerea exclusiv UDMR a municipiului Carei!

Fonduri nelimitate sunt alocate  pentru manifestările identitare maghiare, din bugetul local la care contribuie și românii. Aversiunea  conducerii exclusiv UDMR pentru tot ce este românesc nu mai are limite.

Otilia  Marchiș face parte din galeria personalităților culturale careiene. S-a născut la Homorodul de Mijloc, tatăl ei, George Marchiș, fiind aici preot.

Studiază la liceul din Carei, unde a fost prietenă cu scriitoarea Kafka Margit, şi apoi în Germania, la Academia de Arte Frumoase din Munchen. Se căsătorește devreme cu un funcționar de poștă, Cornel Cosmuţa, cu care îl va avea pe fiul său Cornel.

În 1904, după un popas la Dresda, se stabilește la Paris unde-l cunoaște pe viitorul soț, Bolonyi Gyorgy.  Născut pe meleaguri sălăjene, acesta a fost fiul avocatului liberal Sandor Farkas de Bolonyi.

La Paris, Otilia Marchiș va intra în cercurile intelectuale și artistice pariziene, cunoscându-i pe Rodin, Brâncuși, Claude Monet, Bourdelle și Anatole France, căruia îi devine secretară literară.

În 1919 a fost arestată în Ungaria și a fost întemnițată pe insula Margareta la „Sanatoriul lui Horty”, fiind acuzată de spionaj în favoarea României. După 1945 va locui la Haga, unde soțul său a fost ministru plenipotențial al Ungariei. Se va stinge din viață în stațiunea Heviz de la Balaton.

Cea mai cunoscută lucrarea a sa este romanul „Cartea suferințelor”, apărut în 1921 si a cărui prefață este semnată de Henry Barbusse.

O experienţă unică şi şocantă prin dramatismul ei (perioada petrecută în închisoarea horthystă), stă la temelia tulburătoarelor amintiri din Cartea suferinţelor. Martoră şi victimă a represaliilor noului regim al lui Horthy, instalat după răsturnarea Republicii Sovietelor, Otilia Marchiş se simte datoare să depună o mărturie acuzatoare în procesul niciodată casat al ororilor fascismului.

Ea scrie dintr-o răsuflare ,,Cartea suferinţelor,,  unul din primele semnale ale apariţiei nazismului. Confesiunile ei alcătuiesc dosarul unor teribile atrocităţi, supus judecăţii lucide ale omenirii. Concepute sub forma unor note de jurnal intim, redactate sub impresia unor trăiri fierbinţi, imediate, memoriile scriitoarei careience reţin, dintr-o experienţă personală, elementele definitorii ale unei lumi absurde, surprinse într-un moment acut de criză, când nedreptatea şi liberul arbitru lăsau câmp deschis celor mai cumplite abuzuri.

Publicată fragmentar în ziare franceze şi germane, reprodusă în foileton de Adevărul de la Bucureşti, tradusă integral în limbile franceză, română, germană şi olandeză, comentată de presa americană şi olandeză, ea a cunoscut o intensă circulaţie, fiind întâmpinată cu elogii superlative. Romain Rolland şi Henri Barbusse, care semnează prefaţa ediţiei franceze, tulburaţi de mesajul ei patetic, umanitar, sunt convinşi că literatura va recupera acest document menit să fixeze pentru totdeauna în memoria omenirii cele dintâi manifestări agresive, violente, ale flagelului nazist.

Va trece la cele veşnice în  26 aug. 1951, în oraşul Budapesta.

Are în Carei o statuie alături de poetul Ady Endre, grup statuar ce a fost inaugurat doar în prezența steagurilor maghiare deși ne aflăm într-un municipiu din România. Conducerea exclusiv UDMR a municipiul Carei își bate joc  de celebra scriitoare româncă din Carei și tipărește  în limba maghiară opera sa ,,Cartea Suferințelor,, unde  numele autoarei este  înlocuit cu porecla sa batjocoritoare.  Varianta în limba română nu se poate procura de la librăria orașului din subordinea Primăriei Carei ci doar varianta umilitoare în limba maghiară.

Pentru renumita scriitoare din Carei, Otilia Marchiș, Primăria Carei nu a alocat niciun fond la ceas aniversar așa cum a procedat în cazul violonistului Ștefan Ruha.

Daniela Ciută,

președinte ASTRA Carei

Lasati un comentariu