Discriminare și fuga de simbolurile românești. Nimic pentru Otilia Marchiș ci doar pentru Ștefan Ruha Istvan

• publicat la: 17 august 2021
Discriminare și fuga de simbolurile românești. Nimic pentru Otilia Marchiș ci doar pentru Ștefan Ruha Istvan

Primar UDMR din Carei prezent la Ștefan Ruha Istvan, absent la Mihai Eminescu și Avram Iancu. Aici se oprește respectul pentru toți locuitorii orașului deopotrivă, promovarea bunei  înțelegeri și a drepturilor egale.

Nu mai este un secret pentru nimeni că la Primăria Carei discriminarea a devenit deja o politică a conducerii exclusiv UDMR. Se alocă fonduri cu preponderență pentru manifestări neromânești și pentru presă antiromânească.

Primarul evazionist Kovacs girează cu prezența doar dezveliri de plăci și depuneri de coroane la  personaje culturale de naționalitate diferită de cea românească. Deși este demnitar al statului român și beneficiază din plin de avantaje de pe urma acestui statut.

Astăzi ,,s-a tras,,  în imagini la dezvelirea plăcii amplasate în memoria lui Ștefan Ruha Istvan dar a preferat să meargă la balul strugurilor împreună cu președintele CJ Pataki Csaba atunci când dezveleam bustul lui Mihai Eminescu la data  de 14 octombrie 2017.  Cea mai amplă manifestare culturală din istoria orașului și a județului, Adunarea Generală ASTRA 13-15 octombrie 2017, a fost total ignorată de conducerea exclusiv UDMR a municipiului Carei.

Nimeni din conducerea exclusiv UDMR nu a fost la manifestările organizate la terminarea lucrărilor de refacere a ansamblului Avram Iancu. Nu servesc nici  Ziua Drapelului, Ziua Imnului, Ziua Culturii Naționale.

Dar cu obrăznicia deja caracteristică, găsesc mereu soluții pentru sprijin financiar a tot ce este activitate culturală patriotică neromânească.

Se împlinesc la data de 26 august, 70 de ani de la moartea scriitoarei şi criticului  de artă Otilia Marchiș ce face parte din galeria personalităților culturale careiene.  Otilia Marchiș a făcut parte din cercurile intelectuale și artistice pariziene, cunoscându-i pe Rodin, Brâncuși, Claude Monet, Bourdelle și Anatole France, căruia îi devine secretară literară. E drept că este fiica preotului protopop George Marchiș, sancționat aspru pentru poezia Glas peste Carpați în care își exprima bucuria pentru Unirea Principatelor și sora bună a preotului vicar Romulus Marchiș, alt luptător neobosit  pentru drepturile românilor din acest colț de țară. Pentru a nu se putea găsi nicio urmă a existenței celor doi preoți români luptători la Carei au fost DISTRUSE mormintele lor din cimitirul central.

RUȘINE conducerii exclusiv UDMR Carei care ne vrea ancorați și acum în perioada de ocupație când românii băștinași nu aveau drepturi egale cu ale celor care stăpâneau vremelnic prin forță. Evident că niciun politician român, de la niciun partid, nu are curajul de a lua atitudine când vine vorba de liderii UDMR de la Carei.

Daniela Ciută

Lasati un comentariu