Nu uităm! Uniți la Carei în jurul Monumentului refugiaților și expulzaților din 1940

• publicat la: 12 august 2021
Nu uităm! Uniți la Carei în jurul Monumentului refugiaților și expulzaților din 1940

La data de 30 august 2021 se vor împlini 81 de ani de la semnarea Dictatului de la Viena, acel arbitraj  odios prin care teritorii românești au fost cedate Ungariei hortyste.

Ca în fiecare an, Asociația Refugiaților și expulzaților români din 1940 marchează acest moment tragic în fața Monumentului comemorativ ridicat în curtea bisericii Sf.Apostol Andrei.

Manifestările din acest an vor avea loc la data de 29 august, de la ora 12,30. Sunt așteptați toți cei care vor să spună o rugăciune și să verse o lacrimă în memoria celor care au avut de suferit de pe urma Dictatului de la Viena. Am primit deja confirmarea participării asociației ,,Grai Străbun,, care a onorat cu prezența și acum 2 ani.

Cei care avem încă părinți în viață putem afla prin viu grai despre ororile prin care au trecut românii care nu au vrut să renunțe la identitatea lor așa cum li se cerea dacă vor să rămână la casele lor, în vatra lor.

Zona Carei a fost  una dintre cele care a avut mai mult de suferit de pe urma atrocităților săvârșite de ocupanții hortyști. A fost jale mare în casele de români începând cu septembrie 1940.

Sate întregi au fost expulzate după ce localnicii au fost  puși să semneze, după bătăi crâncene, că pleacă de bună voie. Malefici de-a dreptul au fost hortyștii. Ironia sorții face ca regimul hortyst să acceadă la putere în Ungaria după ce Armata Română a eliberat-o în 4 august 1919  de bolșevicii lui Bela Kun. Mulțumirea s-a manifestat prin atrocități comise împotriva românilor dar nu numai. Abia după alungarea hortyștilor prin luptele date în 25 octombrie 1944 la Carei a fost posibilă reîntoarcerea românilor la casele lor, majoritatea distruse sau ocupate de străini.

Suntem datori nu doar cu veșnică recunoștință celor care nu s-au lăsat frânți de provocările istoriei ci și cu o rugăciune  la  monumentul închinat lor. Suntem datori să veghem ca astfel de fapte să nu se mai repete. Avem datoria de a spune generațiilor tinere istoria noastră și de a lua atitudine atunci când suntem tratați discriminator tocmai în țara noastră.

Fie-le memoria binecuvântată luptătorilor pentru păstrarea identității românești!

,,Dac-am plecat, Ardealule, din tine
Nu-i vina noastră, iarăși vom veni.
N-am fost învinși și nu vom fi nici mâine,
Când ceasul biruinței va sosi.

Aveam o țară scumpă și mândră,
Aveam și iarăși vom avea.
Dușmanul, care astăzi râde,
Va tremura privind la ea,,.

ing.Daniela Ciută,

președinte Filiala Carei a Asociației  Românilor Refugiați, Expulzați și Deportați în urma Dictatului de la Viena din 30 August 1940

https://www.buletindecarei.ro/2020/08/parastas-lacrimi-si-cantece-patriotice-pentru-romanii-refugiati-si-expulzati-in-1940.html

https://www.buletindecarei.ro/2019/09/scoala-de-vara-carei-2019-cu-tema-dictatul-de-la-viena-a-ajuns-la-final.html

https://www.buletindecarei.ro/2018/06/la-carei-s-a-dezvelit-monumentul-refugiatilor-si-expulzatilor-din-1940-la-initiativa-prof-mihai-bertieanu.html

Lasati un comentariu