Protopopul Aurel Munteanu ucis cu premeditare pentru că era ,,popă valah,,

• publicat la: 31 august 2021
Protopopul Aurel Munteanu ucis cu premeditare pentru că era ,,popă valah,,

Nu doar românii din zona Carei au avut de suferit în urma semnării Dictatului de la Viena prin care se ceda Ardealul de Nord Ungariei hortyste. La Huedin, părintele protopop Aurel Munteanu a fost una dintre victimele violențelor săvârșite în acei ani de ocupație. Biografia părintelui protopop, contextul epocii sale dar și martiriul său au făcut, în ultimul an, obiectul a două cărți apărute la editura Renașterea. Una este semnată de istoricul Mircea-Gheorghe Abrudan, cealaltă de medicul Eugen Nicoară (1893-1985), dar apărută prin grija părintelui protopop Dan Ionuț Lupuțan și a aceluiași istoric Mircea-Gheorghe Abrudan.

„În cele trei luni petrecute în Clujul aflat sub ocupație horthystă, Eugen Nicoară a trăit câteva experiențe dureroase și extrem de grele pentru neamul românesc și pentru Biserica Ortodoxă, despre care oferă detalii importante în memoriile sale, într-o corespondență privată și în broșura «Mucenicul Aurel», publicată la Cluj în 1946 și reeditată în acest volum. Mărturiile sale sunt extrem de prețioase, deoarece contribuie la o mai bună cunoaștere a circumstanțelor uciderii protopopului Aurel Munteanu al Huedinului, în 10 septembrie 1940, și restituie evenimentul înmormântării acestuia în cimitirul orașului Huedin, la care a participat personal ca membru al delegației Episcopiei Clujului.” (Mircea-Gheorghe Abrudan, Pr. Dan Ionuț Lupuțan)

Părintele protopop Aurel Munteanu s-a născut în 2 mai 1882, în satul Merghindeal, de pe Valea Albacului, jud. Sibiu. Profesorul Nicolae Şteiu, în cartea sa intitulată Protopopul Aurel Munteanu, erou şi martir al neamului, realizează o radiografie a celui ce a fost Aurel Munteanu, afirmând despre dânsul următoarele: a fost şi a rămas prin cutezanţă un erou, un păstor şi un pedagog al neamului în această parte de ţară. Statornic în ideea de a înălţa neamul său, de a-l şti respectat între toate neamurile lumii, a cuvântat, a scris, a zidit şi a murit pe altarul acestui ideal. El ne-a lăsat Catedrala moţilor din Huedin, nenumărate şcoli, biserici, cămine, societăţi culturale şi bănci populare. Aurel Munteanu a fost eroul şi martirul care a pavat drumul de legătură dintre patrie şi eternitate.

Protopopul Aurel Munteanu a primit moartea martirică în 10 septembrie 1940, trecând prin chinuri groaznice. 

A fost bătut în plină stradă cu pumnii şi ciomege, a fost trântit la pământ, i-au smuls părul şi barba cu carne cu tot, iar unul dintre asasini i-a înfipt un par în gură până i-a ieşit prin ceafă, se menţionează într-un raport al Ministerului Afacerilor Străine.

Acesta a fost comportamentul ocupanților hortyști cu populația românescă majoritară.

În cazul morții protopopului Munteanu, lucrurile sunt cât se poate de simple: spiritul revanșard, hrănit de o ură motivată etnic și confesional, a curmat cu bestialitate viața protopopului român.

 

Lasati un comentariu