Zilele culturale „Stefan Ruha István” cu sprijin de la KÜLHONI TÁMOGATÁSOK Bethlen Gabor

• publicat la: 10 august 2021
Zilele culturale „Stefan Ruha István” cu sprijin de la KÜLHONI TÁMOGATÁSOK Bethlen Gabor

Artistul emerit Ștefan Ruha, originar din Carei, a reprezentat cu cinste România la toate festivalurile internaționale la care a participat. La data de 17 august se vor împlini 90 de ani de la nașterea sa. Consiliul Local Carei a aprobat peste 5 mii de lei pentru Zilele culturale „Stefan Ruha István”, eveniment ce se va desfășura în perioada 16 – 17 august 2021.

Alături de sprijinul financiar alocat de la bugetul local de Primăria Carei, manifestările din cele 2 zile sunt susținute și de Consiliul Județean și de fundația Bethlen Gabor mascată prin  KÜLHONI TÁMOGATÁSOK. Atunci când ASTRA Carei a organizat comemorarea lui Mihai Eminescu a fost acuzată de extremism de consilierul primarului pentru că la Carei, românii care sunt patrioți au parte de linșaj mediatic…pe bani publici.

Deși Ștefan Ruha a fost printre membrii fondatori ai Cvartetului Napoca şi ai Orchestrei de cameră a Filarmonicii Cluj Napoca, aceste instituții nu se regăsesc ca parteneri.

Programul manifestării:

Luni, 16 august 2021, Carei

ora 15.30, Castelul Károlyi

Inaugurarea Sălii In Memoriam Ștefan Ruha István și prezentarea machetei viitoarei statui a violonistului, realizată de artistul Lakatos Páll Sándor

ora 17.00, Biserica romano-catolică Calasantius

– Moment de rugăciune

– Concert susținut de Line Ildikó – vioară, Bányai Miklós – violă, Kiss-Domonkos Judit – violoncel din Budapesta. În program: fragmente din opere de Bach, Haydn, Schubert, Mozart, Beethoven.

Marți, 17 august .2021

ora 10.00, Cimitirul reformat – Moment de reculegere, depunere de coroane

ora 11:30, Liceul Josephus Calasantius – Dezvelirea plăcii comemorative (eveniment organizat de Asociația Ady Endre Satu Mare)

ora 18.00, Castelul Károlyi din Carei

Concert „IN MEMORIAM ȘTEFAN RUHA ISTVÁN”

BÉRES MELINDA, MÁRKOS ALBERT – duo vioară

Reinhold Glière : 2 duete pentru două viori, Bartók Béla : Prelude & Canon, Duo no. 28 Sorrow

KOSTYÁK ELŐD –violoncel, CZUMBIL BERNADETTE – pian

Niccoló Paganini: Fantezia „Moise”

MIHÁLY ANDRÁS-IMRE – vioară, BURA-MAKSAY ROZÁLIA – pian

Robert Schumann : Visare, Veracini : Largo, Johannes Brahms : Dans ungar nr.5

Cu participarea orchestrei  de cameră a Filarmonicii de Stat „Dinu Lipatti” Satu Mare, Dirijor:  ANDREI GOCAN, Soliști: IOANA FORNA – vioară, TROMBITÁS ISTVÁN – vioară

În program: Antonio Vivaldi, Concertul pentru vioară în sol minor nr.2, op. 8, RV 315, „Vara”, Concertul pentru vioară în Mi major nr.3, op. 8, RV 293, „Toamna”,

Astor Piazzolla: Verano Porteno,  Otono Porteno

Cuvânt de deschidere: dr. Mirela Capătă și prof. Visnyai Csaba

Ștefan Ruha, de la a cărui naştere aniversăm 90 de ani în 17 august s-a născut la 17 august 1931 în Carei, a absolvit Conservatorul G. Dima din Cluj Napoca, devenind apoi dirijor și profesor universitar.

În 1958 devine câștigătorul primei ediții a Festivalului „George Enescu”, după ce cu un an înainte s-a remarcat la Festivalul Ceaikovski din Moscova, unde a obținut locul III. Adevărata recunoaştere a imensului talent se va produce în acelaşi an, 1958, la prima ediţie a Festivalului Internaţional „George Enescu”, unde va lua locul întâi. Era ceva să fii recunoscut „profet” în ţara ta.

În 1959 va urma un merituos loc doi la competiţia pariziană Jaques Thibaud – Marguerite Lang. Odată cu înfiinţarea Filarmonicii din Cluj Napoca, Ruha va deveni concertmaestru, apoi solist. Va fi printre membrii fondatori ai Cvartetului Napoca şi ai Orchestrei de cameră a Filarmonicii.

În 1964, violonistului careian i se conferă titlul de Artist emerit, iar în 1997 obține titlul de Cetățean de Onoare  al Municipiului Carei. Va trece la cele veșnice la 29 septembrie 2004 în Cluj Napoca.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu