Avram Iancu comemorat la Satu Mare. Alocuțiunea președintelui Asociației Codrenii

• publicat la: 13 septembrie 2021
Avram Iancu comemorat la Satu Mare. Alocuțiunea președintelui Asociației Codrenii

Duminică, 12 septembrie 2021, moții din Scărișoara, Marna, Gelu și Ianculești au participat la comemorarea Eroului Național Avram Iancu de la Satu Mare, în fața bustului acestuia din centrul orașului.

Societatea Avram Iancu a avut alături asociații din județ, Asociația Codrenii, Țara Oașului, Uniți pentru Satu Mare precum și pe vicepreședintele CJ, Valer Beșeni și deputatul Adrian Cozma. Părintele Boloș a săvârșit  un parastas în memoria Eroului Avram Iancu după care au avut loc depuneri de jerbe și coroane de flori. Primăria nu a asigurat niciun stativ pentru coroane.

Date biografice despre Avram Iancu a prezentat prof.Rodica Jurj din Scărișoara. Una dintre alocuțiuni a fost rostită de către Ionel Costescu, președintele Asociației Codrenii și a făcut referire tocmai la motto-ul care apare  pe postamentul bustului lui Avram Iancu din Satu Mare: ,,Unicul dor al vieţii mele e să-mi văd Naţiunea mea fericită,,.

,,Avram Iancu a dorit ca națiunea lui să fie fericită. Așa că trebuie să facem diferența între naționalitate și etnie pentru că mă deranjează întrebările de tipul…ce etnie ești? Popoarele care au cultura proprie, limba lor dar nu au țara lor formează etnii. Exemplu în acest sens sunt evreii care din sec.II d.H și până în 1948  nu au avut țară la fel ca  și etnicii maghiari care de la bătălia de la Mohacs și până la Trianon nu au avut  țara lor, la fel și kurzii. Noi românii avem țara noastră, suntem o națiune iar celelalte etnii din România sunt  minorități naționale. Nu uitați, trebuie mereu să fim DEMNI! De-a lungul istoriei au existat cele trei imperii care și-au tras mereu prada din țara noastră iar acum, avem parte de politicieni care se comportă ca  niște străini de țară dar noi românii trebuie să rămânem Demni,, a afirmat Ionel Costescu de la Asociația Codrenii.

Au urmat momente patriotice având ca protagoniști moții din zona Carei.

Buletin de Carei

 

Lasati un comentariu