Comemorarea eroilor români înhumați la Ghenci, Căuaș, Pișcari și Gelu. VIDEO

• publicat la: 8 septembrie 2021
Comemorarea eroilor români înhumați la Ghenci, Căuaș, Pișcari și Gelu. VIDEO

Am participat astăzi la comemorarea eroilor români căzuți în luptele pentru eliberarea patriei noastre la Ghenci și la Căuaș. Acțiunea face parte din proiectul ”Comemorarea Eroilor Neamului”, inițiat de către conducerile asociațiilor județene ale cadrelor militare în rezervă și retragere din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Român de Informații.

Comemorarea eroilor noștri e  o datorie de onoare, o obligație morală față de cei care  ne-au asigurat  păstrarea integrității teritoriale și libertatea de a fi român.

Activitățile s-au derulat sub patronajul Instituției Prefectului Județului Satu Mare și cu participarea reprezentanților autorităților locale din Căuaș și Terebești, Consiliului Județean, Muzeului Județean, Direcției Județene pentru Cultură, unităților din sistemul de apărare națională, ordine publică, siguranță națională și din Ministerul de Justiție, asociațiilor civico patriotice Unirea 2009 Carei, ASTRA Carei, Uniți pentru Satu Mare, ai cultelor religioase ortodox și greco catolic și ai Asociațiilor de rezerviști militari din MAI, MapN și SRI.

A fost prezent primarul comunei Căuaș și Ghenci, Marius Roka, vicepreședintele Consiliului Județean Cristian Valer Beșeni, secretarul general din cadrul Instituției Prefectului, Cosmin Dorle, asociațiile de rezerviști militari și civico-patriotice, alături de reprezentanți ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne, instituțiilor de învățământ, culturale și cultelor religioase, reprezentanți ai Muzeului Județean, Direcției Județene de Cultură.

Prezentarea acțiunii comemorative a aprținut col(r) Ștefan Coșarcă.

La Ghenci, parastasul în memoria ostașilor români căzuți pe câmpul de luptă a fost săvârșit de către preotul paroh Lucian Cociorva care a și relatat apoi despre  o întâmplare din acel octombrie 1944, aflată  de la  fiica unuia dintre eroi.

Au fost depuse coroane de flori și s-au rostit alocuțiuni.

GALERIE FOTO

La Ghenci se află  mormântul comun de război a 13 eroi români, situat la marginea șoselei, lângă Biserica Reformată iar la Căuaș există un  mormânt comun de război a 12 eroi români, situat în cimitirul din localitate.

Din păcate, toți vorbitorii s-au ferit să rostească faptul că ocupantul  acestor teritorii românești a fost Ungaria hortystă care a expulzat în toamna anului 1940 românii care nu renunțau la identitatea lor. Armata Română victorioasă în octombrie 1944 a permis românilor expulzați de ocupantul hortyst să se reîntoarcă la casele lor.

Glorie eternă eroilor români!

Obiectivele proiectului ”Comemorarea Eroilor Neamului”:
a) Conservarea mormintelor de război și asigurarea funcționării unui mecanism care să determine lucrări de întreținere periodice la mormintele de război și în zonele de protecție precum și atunci când sunt identificate degradări și distrugeri ale acestora;
b) Cultivarea în mentalul public, îndeosebi al tinerei generații, a datoriei civice și patriotice privind păstrarea memoriei înaintașilor noștri, cea a eroilor neamului ce și-au jerfit viața în slujba țării.
Ineditul și valoarea acestui Proiect unic în țară, conform informațiilor noastre, constă în faptul că activitățile de comemorare au loc efectiv la locurile de înhumare ale militarilor români căzuți în cele două războaie mondiale: la margine de drum, în cimitire, în țințirime, în păduri sau pe vârf de deal.
În acest mod, venind efectiv la mormintele eroilor, militarii în rezervă și activi, autoritățile și instituțiile județene și locale, asociațiile civico-patriotice își arătă respectul și recunoștința față de soldatul și ofițerul român, cunoscut sau necunoscut, ce au dat dovada sacrificiului suprem în cele două războaie mondiale, pe pământul patriei, pentru ca noi românii să trăim azi într-o Românie mare și liberă.
Este un gest profund, moral, de recunoștință, asemenea celui pe care fiecare dintre noi îl facem de Luminații părinților și bunicilor nostri trecuți la cele veșnice, atunci când le îngrijim locurile de veci, le aducem o coroană, flori și aprindem o lumânare la mormântul lor.
Activitățile din Proiect au suport legal și sunt astfel planificate încât să aibe loc doar în zile lucrătoare și fără să se suprapună cu cele stabilite prin lege, de Ziua Eroilor, Ziua Forțelor Armate sau cu ocazia Zilei Naționale.
Până în acest moment s-a implementat Programul oficial de activități de comemorare a eroilor la 12 locuri de înhumare, din 6 UAT-uri.
Viitoarele activități vor avea loc în 14 septembrie în localitățile Sânmiclăuș și Moftinu Mic.

Daniela Ciută

Lasati un comentariu