Comemorarea românilor căzuți în luptele de la Moftin și Sânmiclăuș pentru eliberarea patriei. VIDEO

• publicat la: 14 septembrie 2021
Comemorarea românilor căzuți în luptele de la Moftin și Sânmiclăuș pentru eliberarea patriei. VIDEO

ASTRA Carei a fost prezentă astăzi la comemorarea eroilor români căzuți în luptele pentru eliberarea patriei noastre la Moftin și Sânmiclăuș. Acțiunea face parte din proiectul ”Comemorarea Eroilor Neamului”, inițiat de către conducerile asociațiilor județene ale cadrelor militare în rezervă și retragere din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Român de Informații.

Comemorarea eroilor noștri e  o datorie de onoare, o obligație morală față de cei care ne-au  asigurat  păstrarea integrității teritoriale și libertatea de a fi român.

Activitățile s-au derulat sub patronajul Instituției Prefectului Județului Satu Mare și cu participarea reprezentanților autorităților locale din Moftin, Consiliului Județean, Muzeului Județean, Direcției Județene pentru Cultură, unităților din sistemul de apărare națională, ordine publică, siguranță națională și din Ministerul de Justiție, asociațiilor civico patriotice Unirea 2009 Carei, ASTRA Carei, Uniți pentru Satu Mare, ai cultelor religioase ortodox și greco catolic și ai Asociațiilor de rezerviști militari din MAI, MapN și SRI.

A fost prezent primarul comunei Moftin, Gheorghe David, consilierul Florian Găzdag din partea  Instituției Prefectului, Zamfir Danciu, directorul Direcției de Cultură, dna Virag de la Muzeul Județean, asociațiile de rezerviști militari și civico-patriotice, alături de reprezentanți ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne, instituțiilor de învățământ, culturale și cultelor religioase.

Prezentarea acțiunii comemorative a aparținut col(r) Ștefan Coșarcă.


La cimitirul din Sânmiclăuș, după intonarea Imnului de Stat s-a săvârșit  un parastas de pomenire a celor căzuți în luptele pentru eliberarea patriei. S-au recitat poezii patriotice și s-au depus coroane de flori.

Acțiunea comemorativă a continuat apoi la Moftin, la mormintele eroilor din centrul comunei. S-a intonat  și aici Imnul de Stat, s-a săvârșit  un parastas, s-au rostit alocuțiuni și cântece patriotice și au fost depuse coroane de flori.

.


Au avut intervenții primarul Gheorghe David, dna Virag, Zamfir Danciu, elevii de la Școala Gimnazială Mihai Viteazul din localitate.

GALERIE FOTO

Glorie eternă eroilor români!

Obiectivele proiectului ”Comemorarea Eroilor Neamului”:
a) Conservarea mormintelor de război și asigurarea funcționării unui mecanism care să determine lucrări de întreținere periodice la mormintele de război și în zonele de protecție precum și atunci când sunt identificate degradări și distrugeri ale acestora;
b) Cultivarea în mentalul public, îndeosebi al tinerei generații, a datoriei civice și patriotice privind păstrarea memoriei înaintașilor noștri, cea a eroilor neamului ce și-au jerfit viața în slujba țării.
Ineditul și valoarea acestui Proiect unic în țară, conform informațiilor noastre, constă în faptul că activitățile de comemorare au loc efectiv la locurile de înhumare ale militarilor români căzuți în cele două războaie mondiale: la margine de drum, în cimitire, în țințirime, în păduri sau pe vârf de deal.
În acest mod, venind efectiv la mormintele eroilor, militarii în rezervă și activi, autoritățile și instituțiile județene și locale, asociațiile civico-patriotice își arătă respectul și recunoștința față de soldatul și ofițerul român, cunoscut sau necunoscut, ce au dat dovada sacrificiului suprem în cele două războaie mondiale, pe pământul patriei, pentru ca noi românii să trăim azi într-o Românie mare și liberă.
Este un gest profund, moral, de recunoștință, asemenea celui pe care fiecare dintre noi îl facem de Luminații părinților și bunicilor nostri trecuți la cele veșnice, atunci când le îngrijim locurile de veci, le aducem o coroană, flori și aprindem o lumânare la mormântul lor.
Activitățile din Proiect au suport legal și sunt astfel planificate încât să aibe loc doar în zile lucrătoare și fără să se suprapună cu cele stabilite prin lege, de Ziua Eroilor, Ziua Forțelor Armate sau cu ocazia Zilei Naționale.
Până în acest moment s-a implementat Programul oficial de activități de comemorare a eroilor la 12 locuri de înhumare, din 6 UAT-uri.
Viitoarele activități vor avea loc în 17 septembrie în localitățile Ciumești și Urziceni iar în data de 21 septembrie la Bogdand și Supur.

Daniela Ciută

Lasati un comentariu