A trecut la cele veșnice autorul ultimei monografii a Careiului, general de brigadă în retragere prof. univ. dr. Ioan M. Bota

• publicat la: 21 noiembrie 2021
A trecut la cele veșnice autorul ultimei monografii a Careiului, general de brigadă în retragere prof. univ. dr. Ioan M. Bota

Autorul ultimei monografii a Careiului, Ioa M. Bota a trecut la cele veșnice la frumoasa vârstă de 101 ani. Volumul ” Municipiul Carei, prezentare monografică” a fost lansat în data de 25 iunie 2010 în prezenţa unui numeros public în sala festivă din clădirea Primăriei Carei de atunci. Pasionat de istorie, despre care spune că “este dascălul vieţii,,, părintele Ioan Bota îmbogăţeşte zestrea culturală a oraşului nostru cu o lucrare de mare valoare.

Veteranul de război, general de brigadă în retragere prof. univ. dr. Ioan M. Bota, din localitatea Florești județul Cluj, a fost înconjurat de frumoasa sa familie până în ultimele clipe.

Ioan M. Bota s-a născut la 16 ianuarie 1920 în comuna Rona de jos, Maramureş.

Şcoala primară a urmat-o în satul natal, iar în 1942  a obţinut diploma de învăţător la Şcoala Normală din Bucureşti.

A participat la război, comandând un pluton de mitraliere, în zona Paşcani-Iasi, iar la 23 August 1944, a căzut prizonier la sovietici. În 1945  s-a întors din prizonierat şi s-a încadrat ca ofiţer cu gradul de locotenent major la Regimentul Piteşti. A demisionat şi s-a înscris la Academia Teologica Română Unită de la Blaj, unde a obţinut licenţa în teologie.

La 22 iulie 1948, a fost arestat ca agitator contra comunismului iar apoi a fost judecat şi condamnat de Tribunalul Militar Cluj, pentru răspândire de publicaţii interzise şi predici contra noii orânduiri socialiste. A trecut prin închisorile din Satu-Mare, Cluj, Aiud.

Între anii 1956-1962, Ioan M. Bota a urmat, la fără frecvenţă, Facultatea de Litere-Istorie a Universităţii din Cluj iar între 1969 -1977  a urmat doctoratul la Universitatea din Bucureşti, în specialitatea istorie.

Deşi era urmărit de organele de represiune comuniste, a participat la activitatea pastorală în clandestinitate, până la prăbuşirea comunismului în România, în decembrie 1989.

În anul 1982, s-a pensionat. După reintrarea în legalitate a Bisericii Greco-Catolice, în perioada 1990-1998, Ioan M. Bota a fost preot la Huedin, judeţul Cluj şi a predat teologia, ca profesor universitar la Oradea, iar între 1990-2002, la Institutul Teologic Greco-Catolic din Cluj.

Acesta este autorul monografiei oraşului nostru, cel care de-a lungul anilor a scotocit prin arhive prăfuite pentru a scoate la lumină secvenţe din istoria atât de zbuciumată a Careiului.

O persoană modestă, debordând de energie, a reuşit să-şi surprindă colaboratorii cu setea de cunoaştere, cu puterea de muncă  şi mai ales cu  consecvenţa sa.

Autor a peste 700 de lucrări , dintre care cea mai reprezentativă poate , este Istoria Bisericii universale şi a Bisericii româneşti de la origini până în zilele noastre, apărută în două ediţii, la Casa de Editură „Viaţa Creştină” de la Cluj-Napoca , a acceptat şi această provocare, finalizând   o lucrare care aştepta  demult să iasă la lumină.

Greutăţile vieţii nu au reuşit să-i înfrângă nici spiritul nici trupul.

Pentru frumoasa sa activitate a primit numeroase distincții militare și civile printre care amintim „Virtutea Militară de Război”, clasa a II-a și „Veteran de Război” 1944, fiind cetățean de onoare al comunei Rona de Jos și Florești, iar începând cu anul 2019 acestuia i-a fost acordat gradul de general de brigadă în retragere prin decretul președintelui României nr. 412 din 25 aprilie 2019.

Veșnica lui pomenire!

Buletin de Carei

https://www.buletindecarei.ro/2010/06/carei-trecut-si-prezent.html

Lasati un comentariu