Cumpărătorul din Ungaria al clădirii fostei Primării Carei e specializat în achiziții de clădiri-simbol din România

• publicat la: 4 noiembrie 2021
Cumpărătorul din Ungaria al clădirii fostei Primării Carei e specializat în achiziții de clădiri-simbol din România

Sunt deja ani buni de când Ungaria se concentrează pe achiziția de conace și castele ce au aparținut nobililor maghiari din Transilvania. Totul se întâmplă sub privirile resemnate ale autorităților române, care nu manifestă un interes în sensul conservării patrimoniului istoric.

Achizițiile se fac prin intermediul unor companii specializate în achiziții de imobile și printr-o serie de fundații apropiate Ungariei care nu doar cumpără aceste clădiri-simbol, dar le transformă  în centre sociale, educaționale sau culturale, unde se consolidează identitatea maghiară, iar profitul rezultat din activități merge tot în Ungaria, menționează Investigatoria.ro.

Cazul hotelului DACIA din Satu Mare  și al fostei primării din Carei sunt reprezentative dar la ele se adaugă alte numeroase situații similare.

Clădirea fostei primării din Carei a fost retrocedată urmașilor unui fost angajat al proprietarului. Primăria și Consiliul Local Carei au oferit suma de cca 900 mii euro pentru achiziție dar actualii proprietari nu au fost de acord. Au vândut însă imobilul pentru 730 de mii de euro firmei maghiare.

Potrivit Monitorului Oficial al României, în anul 2018, Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag era reprezentată legal de Peter Zavodsky, cetățean ungar, născut la Budapesta.

Tot atunci, în 2018, Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag devenea asociat unic  al Dacia SRL și majora capitalul social al companiei prin emiterea de 31 de acțiuni cu valoarea nominală de 5,7 lei fiecare și o valoare nominală totală de 176,7 lei. În urma acestei modificări, societatea avea un capital social de 7.229.595 lei. Tot atunci, la Registrul Comerțului erau împuterniciți să reprezinte firma Carmen Ciobotaru din Piatra Neamț și Andrei Ionuț Tosa din București.

Manevi ZRT a fost înființată în 1997 în Ungaria și are un capital social de 102 000 000 forinți. La începutul anului 2021, compania avea 16 angajați specializați în tranzacții imobiliare.

Manevi ZRT face parte din portofoliul Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt, controlată în totalitate de Guvernul de la Budapesta, pentru că în anul 2018 a fost transferată sub autoritatea Ministerului Afacerilor Externe al Ungariei din subordinea Agenției Arhivelor Statului.

Chiar anul acesta, în luna aprilie, Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag fonda o societate comercială în România, și anume Manevi Pro Transilvania.

integral pe Investigatoria.ro

Lasati un comentariu