Delegații români din Carei la Marea Unire din 1918 și refuzul amplasării plăcii cu numele lor pe clădirea de drept

• publicat la: 27 noiembrie 2021
Delegații români din Carei la Marea Unire din 1918 și refuzul amplasării plăcii cu numele lor pe clădirea de drept

Mai sunt puține zile până la data de 1 decembrie, Ziua Națională a României. Conducerea exclusiv UDMR a municipiului Carei nu poate trece nici acum peste momentul 1 Decembrie 1918 și duce  o luptă surdă de blocare a simbolurilor naționale în Sala Festivă a Primăriei, pe domeniul public, pe plăcile așa zis oficiale de pe clădirea primăriei dar de fapt negre precum gândurile lor. Aversiunea este atât de mare încât nici pe un afiș de spectacol românesc de Ziua Națională nu se postează sigla Primăriei.

Nici măcar placa comemorativă cu numele delegaților români din Carei desemnați a participa la Marea Adunare din data de 1 Decembrie de la Alba Iulia pentru consfințirea Marii Uniri  nu a fost aprobată a se amplasa pe clădirea Primăriei Carei, locul unde a avut loc în 28 noiembrie 1918 ședința de alegere a lor. Orice manifestare românească ce nu poate fi controlată atrage mânia conducerii Primăriei și implicit denigrarea organizatorilor prin presa aservită.

Placa  cu numele delegaților aleși a participa la Marea Unire de la 1918, realizată de Direcția Județeană de Cultură Satu Mare, nu a primit aprobarea primarului de a fi amplasată la locul ei de drept.

https://www.buletindecarei.ro/2019/04/placa-comemorativa-dezvelita-la-carei-este-o-palma-data-memoriei-delegatilor-careieni-la-marea-unire-de-la-alba-iulia-din-1918-o-manifestare-simulacru.html

Rușine celor care au girat cu prezența la 25 aprilie 2019 falsificarea istoriei locale și au acceptat locul impus de primarul discriminator!

Conducătorul delegației românilor participanți la Marea Unire, protopopul Romulus Marchiș, cooptat chiar în Sfatul Țării, a fost un aprig luptător pentru drepturile românilor din Carei și zona înconjurătoare. La data de 20 februarie 1919 a fost aruncat în închisoare pentru atitudinea sa românească, pentru că a militat împotriva  deznaționalizării românilor și a fost eliberat atunci când la Carei s-a instaurat administrația românească, la data de 27 aprilie 1919.

Mormântul său a dispărut din cimitirul central unde a fost înhumat alături de tatăl său, și el preot protopop al Careiului. A fost distrus pur și simplu. Nu i s-a iertat patriotismul său, lupta sa acerbă pentru drepturile românilor. Dușmanii neamului românesc ne distrug mormintele strămoșilor, distrug case memoriale și vor să distrugă orice român care luptă pentru neamul său, culmea, pentru egalitatea în drepturi cu minoritățile din România. Încearca să ne îngroape, dar nu ştiu că noi suntem seminţe.

La Mulți Ani România! La Mulți Ani români oriunde v-ați afla!

Daniela Ciută

….
Noi suntem seminţe şi pământul e al nostru,
ştim cel mai bine locul şi patima şi rostul,
ştim cel mai bine legea şi mersul înainte,
suntem după nevoie şi lacrimă şi dinte.

Nu cerem nimănuia nimic, însă oricine
dacă el vrea-l numim şi prieten şi vecine.
Aici şi pâinea, sarea, noi a avem la masă,
căci ne-am făcut-o singuri, zidindu-ne o casă.

Nu zicem rău de nimeni, stăpâni peste pământ
Noi suntem în picioare, sub noi străbunii sunt.
De-aceea poate-n libertate să lucească,
deasupra noastră, universala boltă albastră.

Nichita Stănescu

Lasati un comentariu