Nicolae Darabanth, primar al Careiului, practicant de golf. Și polo-călare

• publicat la: 13 noiembrie 2021
Nicolae Darabanth, primar al Careiului, practicant de golf. Și polo-călare
.
Dr. Nicolae Darabanth a fost unul dintre primarii români ai Careiului din perioada interbelică.
S-a născut în 9 iunie 1892 la Tiream, unde tatăl său, pr. George Darabanth (1851-1895) era paroh unit. De notat că tatăl său era originar din Carei, loc unde de altfel slujise aproape un deceniu. Mama lui Nicolae era Melania, sora protopopului greco-catolic pentru rutenii din Carei, Ignatie Pazuchanics (1844-1902).
Nicolae Darabanth a rămas orfan de tată la o fragedă vârstă, abia împlinind 3 ani când tatăl său și-a dat obștescul sfârșit. Mama Melania rămânea să crească nu mai puțin de 8 copii. De menționat că în anul 1907 ea primea din partea Bisericii Române un ajutor anual de 510 coroane.
Știm că Nicolae a urmat atât studiile gimnaziale cât și pe cele liceale la instituția Premostratenșilor din Oradea. A studiat apoi Dreptul la Universitatea Regală Maghiară din Budapesta, obținând titlul de doctor în științe politice în 25 martie 1918 și de doctor în drept la 21 decembrie 1918. După Marea Unire și-a echivalat aceste studii la Universitatea din Bucureşti.
S-a remarcat ca şef al Partidului Liberal pe meleagurile careiene. Între 1919-1922 a fost primar, întâiul român, la Carei.
A mai avut mandate de primar al Careiului și între 1926-1928 și 1934. De asemenea, a fost deputat în Parlamentul României. Din 1928 a fost conducătorul sindicatului „Ecedea”, în anul 1936 cumpărând cu o sumă uriașă (1 milion 51 mii lei) un sediu în municipiul Satu Mare.
De asemenea s-a remarcat ca acționar la „Casa Noastră” din Satu Mare, una dintre insituțiile bancare de anvergură în zonă.
A avut un rol important în perioada interbelică, atât în politica orașului Carei cât și a județului Sălaj.
Fiu și nepot de preoți greco-catolici, a oferit adeseori ajutor bănesc pentru bisericile românești, cum s-a întâmplat în anul 1925 pentru cea greco-catolică din Carei.
În spirit românesc, politic interbelic, a avut numeroase polemici cu adversarii politici, național-țărăniștii. A avut o activitate deosebită și în domeniul culturii careiene.
De asemenea s-a remarcat pe tărâmul activității sportive. Despre activitatea sa sportivă se spune că a început-o din fragedă pruncie. A practicat „călăritul, jocul de goolf, vânătoarea și automobilismul”. În timpul studenției a practicat și scrima. A fost membru fondator și jurisconsult al Societății de Vânătoare „din Carei și Regiune”.
Excelent trăgător, în 1926 a fost premiat la concursul de tir de porumbei ținut la Satu Mare. În 1938 a fost președinte de onoare la „Victoria” Carei.
După acest an nu mai avem alte informații despre dr. Nicolae Darabanth. El merită însă readus în memoria careienilor, prin toate activitățile sale, inclusiv, de ce nu?, pentru practicarea golfului…
.
Viorel Câmpean
.
Bibliografie
Albumul sportiv. Sport-Album, Arad, 1932, p. 601.
Cornel Sigmirean, Istoria formării intelectualităţii româneşti din Transilvania şi Banat în epoca modernă, Cluj-Napoca, 2000, p. 396.
Lucian Predescu, Enciclopedia României. Cugetarea. Material românesc. Oameni şi înfăptuiri, ediţie anastatică, Bucureşti, 1999, p. 256.
Claudiu Porumbăcean, Viorel Câmpean, PNL Satu Mare. Tradiţie şi contemporaneitate, Cluj-Napoca, 2011, pp. 182-183.
„Erdélyi Lapok”, Oradea, an V, nr. 45, 25 februarie 1936, p. 10.
Osvát Kálmán, Erdélyi Lexicon, Oradea, 1928, p. 315.

Lasati un comentariu