Horea, Cloşca şi Crişan martirii neamului românesc capturați și executați barbar

• publicat la: 27 decembrie 2021
Horea, Cloşca şi Crişan martirii neamului românesc capturați și executați barbar

,,A fost un strigăt de revoltă spart în cer,

Ţâşnit din pieptul lor zdrobit sub roată,

Cei fără Dumnezeu de diavol pier,

Martirii noştri nu pier niciodată”

                                          (Petru Anghel)

La data de 27 decembrie 1784  Horea şi Cloşca, conducătorii răscoalei ţărăneşti din Transilvania, sunt prinşi în pădurea Scoruset din Munţii Gilăului, apoi duşi şi închişi la Alba Iulia.

Răscoala ţăranilor iobagi din Transilvania, condusă de Horea, Cloşca şi Crişan a pus în discuție statutul de tolerați în Transilvania imperială a românilor, ceea ce i-a conferit și un caracter național. A izbucnit la 1 noiembrie 1784, în satul Curechiu, Hunedoara, și s-a încheiat la sfârșitul lui decembrie 1784, când Horea și Cloșca au fost capturați de către autorități și executați în cel mai barbar mod cu putință.

Părţi din trupurile lui Horea şi Cloşca au fost expuse de autorităţile austriece în diferite locuri publice din satele din Transilvania, drept avertisment pentru iobagii români. Tradiţia populară spune că mâna dreaptă a lui Horea a fost expusă la Ţebea, judeţul Hunedoara, mai apoi ea fiind îngropată sub Gorunul lui Horea.

O parte dintre ţăranii capturaţi în timpul evenimentelor au fost executaţi de nobilimea maghiară, fără judecată, în cele mai oribile moduri, drept răzbunare. O altă parte a fost întemniţată şi a fost eliberată doar după ce împăratul Iosif al II-lea a decretat amnistia pentru toţi participanţii la răscoală. Cei consideraţi mai periculoşi dintre răsculaţi au fost deportaţi în zone mai îndepărtate de localităţile lor de baştină, în Banat şi în Maramureş.

În urma răscoalei iobagilor români din Munţii Apuseni s-au emis unele decrete imperiale care aveau rolul de a le uşura situaţia economică, dar acestea au avut un ecou prea slab pentru a conta semnificativ pentru aceştia. Ei au rămas în continuare iobagi până în anul 1848.

Răscoala condusă de Horea, Cloşca şi Crişan a avut un important rol în cristalizarea conştiinţei naţionale a românilor din Munţii Apuseni, cu serioase implicaţii în deceniile ce vor urma, contribuind la succesul revoluţiei române din Transilvania din anul 1848 şi la Marea Unire din anul 1918.

Veșnica pomenire a tuturor martirilor neamului românesc!

Pân-o fost Horea-mpărat,

Domnii nu s-au desculţat,

Nici în pat nu s-au culcat,

Nici la masă n-au mâncat.

 

Cât fu Horea căpitan,

Şi domnii purtau suman.

Până ce fu Horea crai,

Pe domnie era vai!

Lasati un comentariu