Românii din Roma au sărbătorit Ziua Națională

• publicat la: 8 decembrie 2021
Românii din Roma au sărbătorit Ziua Națională

În Italia, la Roma, românii au sărbătorit cum se cuvine Ziua Națională, fără restricțiile  impuse de primăria Carei în sala de spectacole.

Duminică, 5 decembrie 2021, chiar și într-un context global dificil, influențat în continuare de efectele pandemiei de COVID-19 și de multiple provocări, Asociația Românilor din Italia (ARI) în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie a României și cu suportul companiei TRANSGAZ au oferit comunității de români din regiunea Lazio tradiționalul eveniment ,,Împreună pentru a ne cunoaște mai bine la Ziua Națională a României„. Evenimentul a fost organizat la Teatrul Atlantico din Roma și a fost realizat sub patronajul Ambasadei României în Italia.

În deschiderea evenimentului, președintele ARI – Eugen Terteleac împreună cu co-prezentatoarea Stela Camelia Enescu au expus rezultatele și activitatea ARI 2021.

Partea artistică a debutat cu grupul folcloristic Gospodarii din Riano, coordonat de coorganizatorul evenimentului, Gabriel Pîrjolea prezentând astfel o suită completă de tradiții și obiceiuri (capra și cerbul, ursul, jocul măștilor, hora, plugușorul). Interpreta de muzică populară, Ana Maria Pîrjolea, a întreținut publicul cu melodii din folclorul românesc.

În cadrul evenimentului, pe scena teatrului Atlantico din Roma, au urcat și renumiți artiști români din comunitatea din Italia precum Mihaela Bolog, Constantin Olenic, Vitalii Sîrbu, grup „Dor Românesc” – Sonia Maxim, care la rândul lor au încântat și au scos publicul prezent la dans.

Momentul mult așteptat de copii a fost realizat și anul acesta: Moș Crăciun a distribuit 100 de cadouri copiilor prezenți. Cadourile au fost oferite de Asociația Românilor din Italia și au fost ambalate de membrii acesteia.

La invitația Asociației Românilor din Italia, Parlamentul Italiei – prin intermediul senatorului William DE VECCHIS și Ambasada României în Italia – prin intermediul consulului Cosmin Gabriel UNGUREANU au transmis propriul mesaj cu ocazia Zilei Naționale a României, discursuri apreciate de cei prezenți.

Camera de Comerț și Industrie a României a decernat diplome de merit și excelență unui număr de 12  oameni de afaceri, sesiunea premierii fiind considerată un început de drum întrucât debutând din anul 2022, CCIR va organiza Topul Firmelor înființate de români în Italia, acțiune prin  care se dorește premierea și recunoașterea capitalului românesc din Italia.

Premianții anului 2021: Laura Văsii, Marian Frangu, Riccardo și Marcello Bellucci, Iulian Tănase, Luciana Lădușan, Toader Stoica, Constantin Poparad, Alexandru Ninel, Jurgen Faff, Iakab Beniagmin, Marco Ruggerri, Andrea Amato.

Spectacolul a continuat cu Arsenium (ex Ozone) – care a încântat publicul, maestrul Gheorghe Turda – care a oferit un program de zile mari implicând publicul în fredonarea cunoscutelor melodii din repertoriul domniei sale, Aurel Moldoveanu – așteptat cu nerăbdare de membrii ARI și publicul prezent, a oferit un show de mare intensitate artistică, lansând totodată noul album.

Victor Ionescu, invitat de onoare, a prezentat împreună cu președintele ARI, Eugen Terteleac, programul ARI „România ne cheamă ACASĂ„, proiect de interes național si de interes general pentru românii din Italia, program prin care toții românii din Italia care au învățat o meserie la locul de muncă pot obține o diplomă de calificare din partea statului român. Acest acord va fi prezentat la începutul anului 2022.

O mare surpriză în cadrul evenimentului a fost prezența Hotelului PHOENICIA HOLIDAY RESORT**** care a oferit prin tragere la sorți două vouchere cadou, un sejur de 5 nopți într-un apartament cu 2 camere pentru 2 adulți și un copil. Sejururile au fost câștigate de către două familii prezente la spectacol.

Prin această implicare, ARI dorește să lanseze un program ,,Hai în vacanță ACASĂ„.

În încheiere, președintele ARI, Eugen Terteleac a declarat: ,,Mulțumesc sponsorului principal TRANSGAZ – pentru atenția acordată în ocazia Zilei Naționale a României, mulțumesc lui Gabriel Stancu – coorganizator al evenimentului, mulțumesc inegalabilei doamne Stela Camelia Enescu, mulțumesc membrilor ARI și nu în ultimul rând, doresc să anunț următoarea acțiune ,,SOS România” care se va desfășura înainte de Crăciun”.

Lasati un comentariu