CA UVERTURĂ LA 15 IANUARIE

• publicat la: 6 ianuarie 2022
CA UVERTURĂ LA 15  IANUARIE

Ca o reacție în eprubetă, simt din nou precipitarea aia de forțe de dinainte de 15 ianuarie, când începe din nou să se aspire locurile tasate de uitarea de peste an, să se dea cu mătura și pămătuful peste obișnuința nepăsării crase, să se dea cu straturi groase de vopsea peste ipocrizie, să se umble la timpul probabil și liste, ca totul să impresioneze „somnoroasele păsărele”, prinse și aduse cu arcanul conjuncturilor, la ora cu pricina. Ba chiar să se dea cu spray care să miroase a simțire înaltă, pentru care, să se-nțeleagă bine, că nu s-a precupețit niciun efort. Limbaj cald de lemn.

Încep să se ascută microfoanele, să se calibreze sonorizarea și să se lumineze programul momentului, din care nu va lipsi nici aperitivul politic și nici „Perinița” de final. Pentru asta trebuie să se mobilizeze pensionarii, cei care n-au ales pescuitul, ca petrecere a timpului liber, și să se facă traficul de influență cu directorii de școli Da, aceștia din urmă sunt necesari pentru a se ajunge, prin elevi, la masa critică de spectatori, fiindcă cu floarea celor câțiva scriitorași locali, nu se face primăvară.
Mititeii, ce vor încerca să se ridice, vor sosi de-odată cu muștarul penibilității, în care se vor tăvăli cei mai mulți la discursuri, înțepați de scobitorile importanței momentului.

La final, după „Pupat toți piața endependenții”, aceștia din urmă vor bifa o căsuță, cum că nu sunt roboți și vor posta pe facebook fotografii cu ei vorbind despre cel de pe bacnotă, care „fără număr, fără număr” i-a ajutat să facă o facultate și apoi să-și dea bacalaureatul, ba chiar să facă și un doctorat în firul de siguranță națională din hârtia amintită.

Deoarece 6 luni trec repede, vor relua apoi totul, de data aceasta în sezonul 2, de vară, în aceleași locuri și cu același meniu, aprobat și ștampilat. Coroanele reciclate vor fi în costume de baie de mulțime, așezate din nou la picioarele de piatră ale unor moaște închipuite, la care preoți își vor aduce obolul. Mușteriii vor avea, de paradă, de data asta, morgi cernite. O va cere protocolul și nu altceva. În restul Emin-ului, vreme bună!

Răzvan Ducan

3 ianuarie 2021

Lasati un comentariu