CONDIȚIILE NECESARE PENTRU A SOLICITA PENSIE DE LIMITĂ DE VÂRSTĂ

• publicat la: 28 ianuarie 2022
CONDIȚIILE NECESARE PENTRU A SOLICITA PENSIE  DE LIMITĂ DE VÂRSTĂ

          Conducerea Casei Județene de Pensii Satu Mare informează care sunt condițiile pentru a solicita pensie de limită de vârstă în acest an.

Astfel,  femeile născute în intervalul aprilie 1960 – decembrie 1960, în funcție de luna de naștere, pot solicita pensie de limită de vârstă dacă au cel putin 15 ani vechime în muncă, bărbații putând solicita pensie tot cu minim 15 ani vechime dar la împlinirea vârstei de  65 de ani.      După depunerea actelor, instituția noastră emite decizii de admitere sau de respingere a drepturilor, în funcție de caz, în conformitate cu legea, iar drepturile sunt transmise beneficiarilor prin poștă sau pe cont bancar în functie de solicitarea lor. Cei care primesc pensiile prin cont bancar, vor avea posibilitatea de a solicita transmiterea talonului de pensie în format electronic, după apariția normelor de aplicare ale legii. Inițial acestia trebuie să își creeze un cont pe siteul central al CNPP: www.cnpp.ro.

Casa Județeană de Pensii Satu Mare a emis în cursul anului 2021 un număr de  12903 decizii de pensie din care:  7206  decizii noi,  de admitere ale drepturilor de pensie;  3456  decizii  de modificare ale drepturilor și  2241 de decizii de transformare din oficiu a categoriei de pensie.

Persoanele care nu au stagiul minim de cotizare necesar pot cumpăra vechime încheind un contract de asigurare cu Casa Judeteană de Pensii. În anul 2021,  89 de persoane au încheiat contracte de asigurare pe perioade retroactive, respectiv au ,, cumpărat vechime” în muncă, pentru a putea să solicite drepturi de pensie de limită de vârstă.

Lasati un comentariu