Depuneri de flori la bustul lui VASILE LUCACIU din Carei. VIDEO

• publicat la: 22 ianuarie 2022
Depuneri de flori la bustul lui VASILE LUCACIU din Carei. VIDEO

Careieni cu suflet românesc, cu trăiri și sentimente patriotice, cu dragoste de neam și de luptători pentru drepturile românilor, au venit azi, 22 ianuarie 2022, la bustul marelui patriot român Vasile  Lucaciu pentru aniversarea a 170 de ani de la nașterea sa.

DOINA LUI LUCACIU s-a făcut din nou auzită la Carei.


.

ASTRA, Despărțământul  ,,Aurel Coza,, Carei  precum și Direcția Județeană de Cultură Satu Mare au depus jerbe de flori la bustul lui Vasile Lucaciu din fața școlii care îi poartă numele.

Au rostit alocuțiuni Daniela Ciută, președinte ASTRA Carei și Zamfir Danciu, directorul Direcției Județene de Cultură.


.

.
Preotul Vasile Lucaciu a fost numit Leul de la Șișești pentru dârzenia de care a dat dovadă în lupta sa neobosită și consecventă pentru drepturile românilor, pentru Marea Unire. A fost una dintre cele mai reprezentative personalităţi care a luptat toată viaţa sa pentru drepturile românilor aflaţi sub ocupaţie austro-ungară.

,,…în două mii de ani n-a trecut o zi în care să nu se vorbească româneşte în Transilvania!  Niciun român nu s-a născut vreodată rob !”   spunea Pr. Vasile Lucaciu în pledoaria sa la Procesul Memorandiștilor de la Cluj.

Pledoaria sa de la Procesul memorandiștilor este o lecție ce ar trebui predată săptămânal fiecărui elev din școlile românești. Această pledoarie nu ar trebui să lipsească din casa niciunui român.

Câtă dârzenie și determinare la bărbatul care întruchipa neamul românesc din Transilvania!

,,Şi dacă ne acuzaţi pentru că luptăm pentru drepturile noastre, şi dacă ne găsiţi vinovaţi pentru că idealul nostru e Libertatea, atunci chemaţi la judecată şi Someşul, şi Mureşul, şi Crişurile, şi munţii, şi plaiurile, şi cerul de deasupra  noastră…Condamnaţi-ne pe toţi şi faceţi din Transilvania o imensă închisoare pentru   români,  dar vă previn, domnilor judecători, că apele râurilor noastre nu vor putea fi niciodată stăvilite de verdictul vreunui tribunal, iar munţii noştri vor rămâne şi pe mai departe înalţi şi neclintiţi ca şi credinţa noastră….

Vă e teamă de limba noastră, domnilor judecători?

Noi o vorbim de două mii de ani şi n-am ucis cu ea pe nimeni. Vroiţi a ne opri să vorbim româneşte? Niciodată! Pentru că în două mii de ani n-a trecut o zi în care să nu se vorbească româneşte în Transilvania!

Limba noastră e cartea de istorie a poporului Român.

În două milenii de existenţă nimeni şi nimic nu ne-a putut clinti de pe acest pământ,, afirma pr.dr.Vasile Lucaciu la procesul Memorandiștilor din Cluj în 1894.

Aviz amatorilor, celor care discriminează românii în țara lor și vor România fără români!

La 104 ani de la Marea Unire, la Carei se continuă discriminarea românilor, a limbii române, de fapt a tot ce este românesc, de către o conducere exclusiv UDMR. Românii din Carei nu au niciun reprezentant în conducerea orașului.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu