DISCRIMINARE la nivel de Consiliu Județean Satu Mare

• publicat la: 23 ianuarie 2022
DISCRIMINARE la nivel de Consiliu Județean Satu Mare

O nouă manifestare discriminatorie marca Consiliul Județean Satu Mare: se acordă atenție doar comemorării șvabilor deportați nu și românilor expulzați.

Citim azi, 23 ianuarie 2022, pe pagina Consiliului Județean Satu Mare: ,,Cinstim astăzi memoria șvabilor sătmăreni, victime ale deportărilor în fosta Uniune Sovietică, în iarna anului 1945. Se împlinesc 77 de ani de la acele evenimente triste, care reprezintă o pată neagră a istoriei….,,

Adică doar șvabii fac parte din județul Satu Mare? Despre românii expulzați în 1940 de ocupanții hortyști de ce nu se face niciodată referire? Și data de 30 august 1940 este o pată neagră a istoriei. Urmările cedării Ardealului de Nord Ungariei hortyste sunt binecunoscute de toți românii sătmăreni dar nu numai.

An de an organizăm comemorări la data de 30 august 1940 la Monumentul Comemorativ al refugiaților din Carei dar nu se înghesuie nimeni de la Consiliul Județean să facă act de prezență, data fiind consemnată în toate documentele istorice ca ziua semnării Dictatului de la Viena.

Așa arăta pagina CJ Satu Mare la data de 30 august 2021…

E foarte bine că nu se uită de deportarea șvabilor sătmăreni de către administrația sovietică ce a funcționat aici de la începutul lui noiembrie 1944 până în 11 martie 1945 dar în județul Satu Mare trăiesc peste 65% români și e frumos și sănătos să aibă parte de același tratament cu al minorităților când vine vorba de cinstit memorii.

Mai ales acum, când guvernul rușinii, format din PSD-PNL-UDMR, a dat OUG 130 care prevede la art.XL că doar pentru urmașii românilor expulzați în 1940 se amână plata indemnizațiilor nu și pentru urmașii șvabilor sau maghiarilor deportați. Calvarul urmașilor românilor expulzați în 1940 se prelungește cu largul concurs al unor demnitari ai statului român.

Atragem atenția tuturor funcționarilor publici cu statut de demnitari că nu au dreptul de a trata discriminatoriu cetățenii în funcție de naționalitate!

Românii din județul Satu Mare au suportat cel mai lung regim de asuprire, de expulzări chiar  în 1940 și totuși demnitarii județului se feresc  a face referire la datele și faptele istorice.

Nu am avut pretenția ca să ia cineva din conducerea CJ legătura cu urmașii românilor expulzați ce protestau în fața Palatului Administrativ Satu Mare la data de 10 ianuarie  împotriva ordonanței rușinii naționale dar măcar să se țină seama de datele istorice importante și când este vorba de români, mai ales de cei care au avut cel mai mult de suferit în urma expulzării lor în 1940.

Învățați să respectați și să tratați în mod egal fiecare sătmărean! Nu ciopârțiți istoria sătmărenilor în funcție de interes!

Daniela Ciută,

președinte filiala Carei a Asociației românilor refugiați și expulzați în 1940

Lasati un comentariu