Personalități careiene. Profesorul și directorul Matei Francisc

• publicat la: 8 ianuarie 2022
Personalități careiene. Profesorul și directorul Matei Francisc

În data de 8 ianuarie se împlinesc 109 ani de la naşterea lui MATEI  FRANCISC, profesor de educaţie fizică, antrenor şi sportiv de performanţă. A fost profesor  și director  la Liceul Vasile Lucaciu din Carei.

El provenea din comuna Balc- Bihor, dintr-o familie de ţărani săraci. La doar 3 ani îi moare tatăl în război, rămânând doar cu mama sa.  A absolvit Liceul “Emanoil Gojdu” din Oradea, în 1930, şi Institutul Superior de Educaţie Fizică din Bucureşti în 1936. În învăţământ a obţinut gradul II şi gradaţia de merit şi a funcţionat fără întrerupere la următoarele şcoli: Liceul Militar “Nicolae Filipescu” din Predeal, Şcoala Normală de Băieţi “Solomon Haliţa” din Năsăud, Liceul de Băieţi din Sighişoara, Liceul de Băieţi “Mircea cel Bătrân” din Constanţa, Scoala Normală de Băieţi din Buzău (Profesor şi subdirector), Liceul Mixt  Vasile Lucaciu din Careii Mari ( profesor şi director), Şcoala Pedagogică de Educaţie Fizică din Predeal, Şcoala Pedagogică Mixtă din Oradea, Şcoala Medie Nr. 1 din Oradea (actualul Liceu “Emaniul Gojdu”). La Liceul  “Samuil Vulcan” din Beiuş a funcţionat ca profesor de educaţie fizică şi ca responsabil al Şcolii Sportive de la 1 septembrie 1956 până la 1 septembrie 1973, când se pensionează.

În îndelungata sa activitate pe tărâmul educaţiei fizice şi sportului a pregătit numeroase cadre de sportivi cu performanţe deosebite, a condus diferite tabere sportive, a activat ca antrenor la multe altele şi a fost arbitru la numeroase campionate naţionale şi internaţionale.

A fost participant la Olimpiada din 1936 de la Berlin, component al echipei de gimnastică a ANEFS (echipa naţională).

Pentru valoroasa şi cuprinzătoarea sa activitate didactică şi sportivă a fost distins cu “Medalia Muncii” clasa a V- a, cu medalia “Merite Sportive” clasa a III- şi clasa  I, cu Diploma de Onoare, conferită de către Federaţia Română de atletism.

Continuă, după pensionare, o muncă susţinută pentru pregătirea cadrelor sportive.  A fost antrenor la lotul naţional de atletism. A fost arbitru naţional şi internaţional de atletism. A obţinut de mai multe ori diferite medalii din partea Consiliului de Stat, diplome din partea Federaţiei Române de Atletism şi din partea Ministerului şi Sportului. Este Cetăţean de Onoare al oraşului Beiuş. S-a stins din viaţă la 12 aprilie 2003, fiind înmormântat lângă soţia sa în Cimitirul din Deal din Beiuş.

 

Lasati un comentariu