Protest la Satu Mare al urmașilor românilor expulzați în 1940. Prefectul nu a dorit să coboare pentru discuții

• publicat la: 10 ianuarie 2022
Protest la Satu Mare al urmașilor românilor expulzați în 1940. Prefectul nu a dorit să coboare pentru discuții

Astăzi, 10 ianuarie 2022, de la ora 13,00, pe platoul din fața Prefecturii Satu Mare, sub 100 de membri ai Asociației românilor expulzați în 1940 au protestat împotriva Ordonanței RUȘINII NAȚIONALE, OUG 130 din 17 decembrie 2021.

Au sosit  urmași  ai românilor expulzați de regimul hortyst din 1940 din mai multe localități: Marna, Horea, Scărișoara, Ianculești, Sanislău, Lucăceni, Satu-Mare, Baia-Mare și Carei.

Protestul a început  cu Imnul de Stat. Gerul nu a împiedicat românii să ia atitudine împotriva OUG 130, ordonanța rușinii naționale care amână doar plata indemnizațiilor urmașilor românilor expulzați în 1940 nu și a urmașilor minoritarilor din România persecutați.

Vrem Dreptate! …Nu discriminați românii!…Nu ne umiliți!….Rușine! …Respect și drepturi egale! au fost câteva dintre scandările celor care au venit din toată zona Carei, din Satu Mare și chiar din Baia Mare.

Din partea Asociației românilor expulzați în 1940 filiala Carei a vorbit președinta Daniela Ciută care a făcut  o trecere în revistă a evenimentelor derulate în 1940, a faptului că românii au fost abandonați de stat în 1940 iar în 2021 au fost supuși unei alte umilințe și discriminări prin adoptarea OUG 130 care amână plata indemnizațiilor urmașilor românilor  nu și ale urmașilor minoritarilor din România care au fost  persecutați.

Doamnele Amalia din Marna  și Raveica din Ianculești au relatat despre suferințele familiilor de români în momentul instaurării ocupației hortyste, atrocitățile la care au fost supuși cei care nu au renunțat la identitatea de român.

Singurul parlamentar care s-a alăturat protestatarilor și a declarat că va susține cauza lor a fost deputatul de Maramureș, Darius Pop.

Un Memoriu adresat Guvernului, Ministerului Muncii,  împotriva OUG 130 din 17 decembrie 2021, a fost depus la Registratura Instituției Prefectului de reprezentanți ai conducerii Asociației românilor refugiați și expulzați în 1940 filiala Carei. Conținutul acestuia a fost adus la cunoștința celor prezenți de către prof.Elena Coșarcă, vicepreședinta Asociației românilor expulzați. Din conducerea județeană a Asociației Refugiaților nu a participat nimeni la protest.

A fost contactat telefonic prefectul județului Satu Mare, Altfatter Tamas, de către președinta filialei Carei, ing.Daniela Ciută, pentru a coborî 2 minute la  o discuție cu cei nedreptățiți dar acesta a refuzat și a solicitat ca o delegație de maxim 5 persoane să urce la el în cabinet dacă se dorește dar cele 5 persoane desemnate să fie deținătoare de certificat verde. Lipsa de deschidere și de comunicare cu oamenii de rând este specifică reprezentanților UDMR se pare, aceștia uitând că sunt demnitari ai statului român, plătiți și din contribuțiile românilor care protestau pe platoul din fața Prefecturii împotriva ordonanței discriminatorii. Rușine domnule prefect! Toți românii prezenți la protest au fost persoane civilizate, fără cazier, respectuoase dar și demne.

Instituția Prefectului trebuie să reprezinte  și românii urmași ai celor persecutați etnic în 1940 de Ungaria hortystă, nu știați? Peste 2 mii de dosare au fost depuse  până în prezent la Casa Județeană de Pensii și mai sunt încă în lucru altele.

.

Au fost prezente toate televiziunile județene precum și reprezentanți ai celor mai importante redacții județene și din țară.

https://glasul.info/2022/01/10/discriminare-etnica-indreptata-impotriva-romanilor-guvernantii-sunt-de-o-josnicie-incalificabila/

Aproximativ 100 de membri ai Asociaţiei Judeţene Satu Mare a Românilor Refugiaţi, Expluzaţi şi Deportaţi în Urma Dictatului de la Viena din 30 August 1940, Filiala Carei au protestat luni, 10 ianuarie, în faţa Prefecturii Satu Mare, de la ora 13:00. Aceştia au depus un memoriu prin care contestă Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 130, din 17 decembrie 2021, prin care s-a amânat plata indemnizaţiilor urmaşilor românilor expulzaţi în 1940.“, a scris Informația Zilei

“Nemulțumirea lor este cu atât mai mare cu cât, potrivit declarațiilor lor, Guvernul a amânat doar plata indemnizațiilor lor, nu și a celor ce li se cuvin reprezentanților minorităților naționale persecutate din motive etnice de regimurile succesive din perioada 1940 – 1947.”, a scris Satulmareonline.ro

“Reprezentanții Filialei Carei a ”Asociației Românilor Refugiați, Expulzați și Deportați în urma Dictatului de la Viena” au depus un memoriu-protest față de OUG 130 din 17 decembrie 2021 care amână plata indemnizațiilor urmașilor românilor expulzați în 1940.”, a scris Portal Satu Mare

“Peste 150 de persoane au protestat astăzi în fața Prefecturii Satu Mare împotriva amânării plății indemnizațiilor pentru plata urmașilor românilor expulzați în 1940. Protestatarii au scandat: „vrem dreptate!„, „nu vrem să fim discriminați!„”, a scris Gazeta de Nord Vest

“Sătmărenii adunați astăzi în fața Prefecturi, urmași ai refugiaților din timpul războiului, au cerut respect din partea autorităților și drepturi egale.La sediul Prefecturii a fost depus un memoriu în care sunt sintetizate nemulțumirile urmașilor.”, a scris Presa SM

Urmașii românilor expulzați în 1940 își rezervă dreptul de a contesta pe toate căile legale ordonanța OUG 130 care îi tratează discriminatoriu. Seria protestelor va continua și pe cale juridică.

Buletin de Carei



.

 

comentarii

de Mihai la 12 ianuarie 2022 - 10:18

Rușine prefectului că nu a dorit să coboare să vorbească cu oamenii

Raspunsuri

Lasati un comentariu