Apelul fals la 112 se pedepsește

• publicat la: 16 februarie 2022
Apelul fals la 112 se pedepsește

Poliția Română derulează, la nivel  național, o campanie de conștientizare, atât în rândul copiilor, dar și al adulților cu privire la consecințele pe care le are apelul fals la numărul 112. La nivelul județului Satu Mare, campania va fi implementată în unitățile școlare, de către polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare – Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității, urmărindu-se atenționarea cu privire la consecințele legale și psihosociale ale acestor fapte.

”Gândește! Nu este o glumă! Apelul fals la 112 se pedepsește! Sună responsabil!” – sunt mesajele campaniei, pe care polițiștii sătmăreni din structura prevenire și siguranță școlară le-au transmis elevilor Școlii Gimnaziale ,,Bălcescu–Petofi” Satu Mare, vineri, 11 februarie a.c., când s-a sărbătorit Ziua Europeană a numărului unic de urgență 112.

Informațiile transmise participanților s-au axat pe semnificația numărului 112, care este numărul de urgență disponibil gratuit, non – stop, atât prin linii de telefonie fixă, cât și pe telefoanele mobile, oriunde în Uniunea Europeană.

Cetățenii pot apela numărul 112 pentru a contacta serviciile de urgență – poliția, serviciile medicale de urgență și pompierii. Fiind un număr de urgență, acesta este rezervat doar apelurilor ce necesită intervenția IMEDIATĂ a serviciilor specializate de urgență, pentru asigurarea asistenței imediate în situații în care este periclitată viața, integritatea ori sănătatea cetățeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul.

În consecință, folosirea abuzivă sau apelarea falsă a numărului unic de urgență atrage sancțiuni legale, concretizate sub forma unor amenzi.

În cadrul întâlnirilor, polițiștii au oferit câteva sfaturi și pentru persoana care apelează 112 și care vizează următoarele:

-Să nu intre în panică;

-Să răspundă clar tuturor întrebărilor operatorului;

-Să declare cât mai coincis cele întâmplate;

-Să menționeze clar adresa la care s-au produs evenimentele (inclusiv punct de reper);

-Să respecte indicațiile operatorului până la sosirea echipajelor de intervenție;

-Să nu închidă telefonul până în momentul în care operatorul solicită acest lucru.

Întâlniri similare se vor organiza și în perioada următoare, în vederea creșterii gradului de conștientizare, la nivel comunitar a importanței acestui serviciu destinat cetățenilor.

Lasati un comentariu