Cât poți câștiga ca recenzor. Model de cerere de înscriere

• publicat la: 9 februarie 2022
Cât poți câștiga ca recenzor. Model de cerere de înscriere

Ieri, 8 februarie 2022, a avut loc o ședință de lucru cu primarii și secretarii generali ai unităților administrativ-teritoriale din județ pentru clarificarea procedurilor de lucru și a etapelor de desfășurare a noii ediții a recensământului populației și locuințelor care a demarat la începutul acestei luni.

Recensământul este o cercetare statistică de mare anvergură, care are ca obiectiv prioritar producerea de statistici oficiale naţionale şi europene, sub forma unor indicatori statistici privind numărul şi distribuţia teritorială a populaţiei rezidente, a structurii demografice şi socioeconomice, date referitoare la gospodăriile populaţiei precum şi la fondul locative dar și condiţiile de locuit ale populaţiei şi clădirile în care se situează locuinţele.

Principalele etape ale recensământului care implică interacțiunea cu populația sunt cea de autorecenzare și recenzare asistată, care se desfășoară în perioada 14 martie – 15 mai 2022 și cea de colectare a datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă, în perioada 16 mai – 17 iulie 2022.

Personalul implicat în derularea recensământului va fi recrutat în perioada următoare de către primării, categoriile de recenzori necesare sunt recenzor pentru autorecenzare asistată, recenzor, recenzor-șef și coordonator la nivel de UAT.

Modelul de cerere care se va adresa către primăria pe raza căreia persoanele interesate doresc să activeze ca recenzori poate fi descărcat de pe site-ul Instituției Prefectului, la adresa https://sm.prefectura.mai.gov.ro/…/MODEL-cerere… dar și de pe site-ul primăriilor.

.
.
Condițiile obligatorii pentru înscriere sunt lipsa înregistrărilor în cazierul judiciar al persoanei și abilități IT necesare pentru recenzare, deoarece această ediție a recensământului de desfășoară în totalitate electronic.
Persoanele propuse pe funcțiile de recenzori din partea primăriilor din județ vor fi testate dacă au abilitățile tehnice necesare și instruite de către personalul Direcției Județene de Statistică.

Prefectul județului insistă pe o implicare a întregului corp al funcționarilor publici, pe o popularizare eficientă a activității și pe atingerea țintei propuse de 40% din totalul populației persoane care se autorecenzează.Proiectul de HG mentioneaza că plata recenzorilor se face în funcţie de numărul de chestionare completate prin interviu față în-față la un tarif de:

  • 7 lei pentru «Secțiunea pentru recenzarea persoanei»
  • 3,5 lei pentru «Secțiunea pentru recenzarea locuinţei», inclusiv «Secțiunea pentru recenzarea spațiului colectiv de locuit».

Pentru oraşele şi comunele izolate sau dispersate teritorial, plata recenzorilor pentru recenzarea propriu-zisă se face în funcţie de tipul de chestionar la un tarif de

  • 9 lei pe «Secțiunea pentru recenzarea persoanei”
  • 5 lei pentru «Secțiunea pentru recenzarea locuinţei», inclusiv «Secțiunea pentru recenzarea spațiului colectiv de locuit»”.

Potrivit avocatnet.ro în prezent, legislația stabilește că plata recenzorilor pentru recenzarea propriu-zisă se face în funcție de tipul de chestionar la un tarif de opt lei pe chestionarul pentru recenzarea persoanelor și de cinci lei pentru chestionarul pentru recenzarea locuințelor iar în cazul orașelor și comunelor izolate sau dispersate teritorial, plata este de zece, respectiv de șase lei, dar fără a depăși suma brută de 8.000 lei pentru două luni de contract.

Recensământ 2022: Cât va câștiga un recenzor șef și coordonatorii

Plata recenzorilor-șefi va fi în sumă fixă de 6.000 de lei pentru cele două luni de contractare a serviciilor (acum e stabilită la 23,25 lei pe oră, fără a depăși suma brută de 8.000 lei pentru două luni).

Plata coordonatorilor la nivel de municipiu, sector al municipiului București, oraș și comună se va face pentru două luni de contractare, astfel:

  • în sumă de 8.000 de lei, pentru unitățile/ subdiviziunile administrativ-teritoriale cu populația mai mare de 100.000 locuitori;
  • în sumă de 7.500 de lei, pentru unitățile administrativ-teritoriale cu populația între 50.001-100.000 locuitori;
  • în sumă de 7.000 de lei, pentru unitățile administrativ-teritoriale cu populația între 30.001-50.000 locuitori;
  • în sumă de 6.500 de lei, pentru unitățile administrativ-teritoriale cu populația între 20.001-30.000 locuitori;
  • în sumă de 6.000 de lei, pentru unitățile administrativ-teritoriale cu populația între 10.001-20.000 locuitori;
  • în sumă de 5.500 de lei, pentru unitățile administrativ-teritoriale cu populația între 2.401-10.000 locuitori;
  • în sumă de 5.000 de lei, pentru unitățile administrativ-teritoriale cu populația între 1.501-2.400 locuitori;
  • în sumă de 4.500 de lei, pentru unitățile administrativ-teritoriale cu populația mai mică de 1.500 locuitori.

Recenzorul este persoana care interacţionează direct cu populaţia, efectuând interviul cu persoanele din locuinţele alocate și care înregistrează datele obţinute pentru toate locuinţele, spaţiile colective de locuit, gospodăriile şi persoanele din sectorul de recensământ atribuit.

Recensământ 2022: Ce este autorecenzarea asistată

Așa cum stabilește OUG 19/2020, autorecenzarea asistată este “acțiunea prin care înregistrarea informațiilor cuprinse în programul de observare al recensământului pentru o anumită unitate statistică este efectuată de către persoana însăși, cu sprijinul unui recenzor”.

Potrivit HG 1.071/2020, orașele și comunele izolate sunt considerate localitățile aflate la o distanță mai mare, în linie dreaptă, de 20 km față de drumurile naționale și europene, precum și față de autostrăzi.

În același timp, orașele și comunele dispersate teritorial sunt cele care au un indice de dispersie al așezărilor (arată o densitate scăzută a locuințelor, care este raportată la suprafața intravilanului) de cel puțin cinci, în conformitate cu situația calculată de Institutul Național de Statistică pe baza rezultatelor ultimului recensământ al populației și locuințelor.

Lista orașelor și comunelor izolate sau dispersate teritorial va fi publicată pe site-ul www.recensamantromania.ro.

Recensământ 2022: Ce condiții trebuie să îndeplinească cei care vor să fie recenzori

Cei care vor să fie recenzori la următorul recensământ vor trebui, în cazul în care îndeplinesc o serie de condiții, să ia legătura cu primăriile din localitățile de domiciliu. Pentru recensământul din 2011, autoritățile au selectat și angajat circa 100.000 de persoane.

În august 2021, regulile recensământului au fost modificate, printre schimbări numărându-se și faptul că recenzorii vor putea colecta date despre o persoană, în anumite cazuri, de la administratorii de bloc sau vecini.

Activitatea recenzorilor pentru autorecenzare asistată și a recenzorilor prin interviu față în față, în gospodării, se va desfășura astfel:

  • 14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare asistată în sedii prestabilite
  • 16 mai – 17 iulie 2022:Colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă în gospodării (cu ajutorul tabletelor)

Condiții de eligibilitate minime pentru persoanele care vor să devină recenzori:

  • Studii medii
  • Disponibilitate de operare a tabletei electronice

Pentru includerea în baza de date a recenzorilor și realizarea selecției, doritorii trebuie să completeze un chestionar. Termenul limită de completare a chestionarelor anunțat de unele Direcții județene de Statistică este 28 februarie 2022.

IMPORTANT! Persoanele care vor să devină recenzori trebuie să se adreseze primăriilor din localitățile în care vor să participe la recensământ.

În totală sfidare față de careieni, deja o politică a conducerii exclusiv UDMR de la Primăria Carei, încă nu s-a publicat nicio informație despre Recensănântul populației și nici modelul de Cerere de înscriere. Nu se vor persoane dinafara grupului de interese.

Buletin de Carei

 

Lasati un comentariu