Eveniment la Castel. Proiect pentru prevenirea victimizării minorelor aflate în sistemul de protecție

• publicat la: 18 februarie 2022
Eveniment la Castel. Proiect pentru prevenirea victimizării minorelor aflate în sistemul de protecție

Ieri, 17 februarie 2022, Castelul Karolyi din Carei a fost gazda celui de-al doilea eveniment din cadrul proiectului ,,De la copilărie la adolescență”, proiect inițiat de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Satu Mare și Inspectoratul de Poliție al Județului Satu Mare – Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității în parteneriat cu Poliția Municipiului Carei,  dna. avocat Minodora Sorian și Cabinetul de Planning Familial Satu Mare.

Scopul acestui proiect este prevenirea victimizării minorelor aflate în sistemul de protecție sau față de care a fost stabilită măsura de protecție specială a plasamentului la asistent maternal, persoană sau familie de plasament.

Victimizarea acestor minore se referă la situațiile de apariție a unei sarcini nedorite sau a abuzurilor sexuale.

Pentru că o prioritate stabilită la nivelul Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare în domeniul prevenirii vizează prevenirea infracțiunilor contra persoanei, la întâlnirea specialiștilor cu tinerele și asistenții maternali de pe raza municipiului Carei, accentul s-a pus pe nevoia armonizării efortului comun, având în vedere efectele grave pe termen lung, pe care abuzurile săvârșite asupra tinerelor vulnerabile le pot avea asupra dezvoltării viitoare și a comportamentului de adult, în ansamblul regulilor de conviețuire socială.

Despre formele de abuz, despre legislația care reglementează acest domeniu, dar și despre măsurile de prevenire ale acestor comportamente antisociale, fapte care încalcă legea, fiind încadrate din punct de vedere juridic ca infracțiuni, specialiștii – polițiști, dna avocat și asistenți sociali – au vorbit în cadrul întâlnirii cu participanții, adaptat particularităților de vârstă și individuale și apelând la prezentarea unor cazuri de abuz împotriva unor tineri aflați în situații de risc.

Rușinea, frica, amenințarea sunt câteva dintre motivele care determină tinerele să nu vorbească despre formele de abuz, să nu apeleze la instituțiile sau organizațiile nonguvernamentale competente să ofere sprijin, consiliere, susținere și să sancționeze agresorul. Legat de acest aspect, specialiștii prezenți  au  încercat să explice că o asemenea mentalitate este insuficientă, redundantă, deloc eficientă pentru dezvoltarea fizică, psihică și emoțională ulterioară și, totodată, să insufle încrederea în autoritățile locale.

A vorbi cu o persoană de încredere din viața fiecărei tinere, fie că e vorba de asistentul maternal, un profesor sau un adult, este primul pas care trebuie făcut pentru a PREVENI ȘI PUNE CAPĂT ABUZULUI!

Apărând tinerii, acordând dreptul la viața particulară, la intimitate și dezvoltare normală, avem garanția că acestora le sunt asigurate condițiile optime de dezvoltare și că sunt prevenite situațiile în care abuzul, de orice fel, îi pune în pericol existența sau dezvoltarea.

Pornind de la premisa că este mult mai folositor și mai ușor să previi, decât să remediezi, să tratezi consecințele oricărei forme de abuz, iar A PREVENI ÎNSEAMNĂ A CUNOAȘTE, CUNOAȘTEREA REALIZÂNDU-SE PRIN INFORMARE ȘI EDUCARE, concluzionăm faptul că acest proiect, prin sesiunile de informare, sensibilizare și conștientizare vine în sprijinul tinerelor din sistemul de protecție, tinere vulnerabile, aflate de multe ori în situații de risc, care au nevoie de îndrumare, sprijin și susținere din partea noastră, a tuturor.

Lasati un comentariu