Masca nu e obligatorie în spațiul liber a decis Curtea Constituțională a României

• publicat la: 15 februarie 2022
Masca nu e obligatorie în spațiul liber a decis Curtea Constituțională a României

Decizie-bomba de la Curtea Constitutionala a Romaniei. Una luata nu oricum, ci inclusiv cu voturile judecatoarelor CCR Livia Stanciu si Simina Tanasescu, numite de Klaus Iohannis la CCR.

Marti, 15 februarie 2022, instanta de contencios constitutional, cu unanimitatea voturilor din partea judecătorilor prezenti, a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicată cu privire la întreaga Ordonanta de Urgenta nr. 192/2020 (pentru modificarea si completarea Legii nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum si pentru modificarea lit. a) a art. 7 din Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca). O ordonanta care le-a permis autoritatilor să impună purtarea măștilor în spatii deschise.

Exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicată de studentul la Drept Adrian Secu în dosarul nr. 7114/301/2021, unde a contestat o amendă primită pentru nepurtarea măștii pe stradă. Chiar dacă la fond judecătoarea Roza Marcu de la Judecătoria Sectorului 3 (fost secretar general al CSM) i-a respins actiunea împotriva amenzii, magistrata i-a admis petentului cererea de sesizare a CCR.

Pe lângă reglementarea activității de telemuncă, OUG 192/2020 introduce în Legea 55/2020 posibilitatea ca autoritatile sa impuna obligativitatea purtării măștilor în spatii publice deschise. O măsură cât se poate de aberantă, câtă vreme astfel libertatea de miscare a fost restrânsă printr-o ordonanta de urgenta, nu printr-o lege (contrar art. 53 din Constitutie), si câtă vreme a fost dată o OUG de afectare a unei libertăți fundamentale– respectiv libertatea de miscare (contrar art. 115 alin. 6 din Constitutie).

integral pe luju.ro

 

Buletin de Carei

Lasati un comentariu