Politicienii sătmăreni ignoră umilințele la care supune Guvernul urmașii românilor expulzați în 1940

• publicat la: 2 februarie 2022
Politicienii sătmăreni ignoră umilințele la care supune Guvernul urmașii românilor expulzați în 1940

Județul satu Mare a fost unul dintre cele mai afectate de punerea în aplicare a Dictatului de la Viena. Alături de românii din județele învecinate, Sălaj și Bihor, sătmărenii au trăit coșamrul vieții lor începând din septembrie 1940 când ocupantul hortyst a început punerea în practică a planului de deznaționalizare, exterminare și expulzare a românilor.

Încă mai trăiesc părinții unora dintre noi. Bunicii care ne-au crescut au avut grijă să ne ofere toate detaliile acelui septembrie 1940 negru din istoria noastră.

Guvernul român de la acea dată a abandonat pur și simplu populația românească din Transilvania de nord, lăsând-o pradă atrocităților hortyste.

La 82 de ani distanță, politicienii români sunt  la fel de dezinteresați de soarta românilor. A urmașilor celor umiliți și abandonați în 1940.

Miile de români urmași ai celor expulzați în 1940 din județul Satu Mare sunt desconsiderați și tratați ca cetățeni de rang inferior fără ca vreun parlamentar sau politician să ia atitudine.

Nici măcar din greșeală nu a făcut vreo referire un politician sătmărean la rușinoasa ordonanță de urgență OUG 130 a Guvernului PNL-PSD-UDMR care prin articolul XL amână plata indemnizațiilor urmașilor românilor expulzați în 1940, indemnizații care se acordă în continuare urmașilor minoritarilor persecutați etnic!

În județul cu mii de urmași ai românilor expulzați în 1940 de ocupantul hortyst niciun politician român sătmărean nu a considerat de cuviință să intervină, să susțină urmașii românilor expulzați în 1940 din casele lor dar își asumă acum merite pentru activitățile românilor care au protestat de mai mult de 1 an de zile împotriva Certificatului Verde și au fost amendați pentru acele proteste.

La data de 10 ianuarie 2022 a avut loc un protest al urmașilor românilor expulzați în 1940, în fața Prefecturii Satu Mare. Toate televiziunile județene au transmis de la fața  locului desfășurarea protestului. Politicienii și parlamentarii sătmăreni au rămas surzi și muți.

Protest la Satu Mare al urmașilor românilor expulzați în 1940. Prefectul nu a dorit să coboare pentru discuții

Români umiliți și discriminați în țara lor de un întreg guvern. O lună de la aprobarea OUG 130

Singurele interpelări depuse de parlamentari împotriva rușinoasei și mizerabilei OUG 130 art.XL au venit din partea AUR care nu are constituită la Satu Mare organizație. Oare politicienii de la PNL și PSD Satu Mare sunt de acord cu umilința la care sunt supuși urmașii românior expulzați în 1940 de nu iau atitudine oficial? Sau alianța cu UDMR e mai importantă pentru politicienii  sătmăreni decât acordarea drepturilor egale pentru români la fel ca pentru minoritari….

ing.Daniela Ciută,

președinte  filiala Carei a Asociației românilor expulzați în 1940

Durerea și lacrimile de acum 80 de ani. Mărturii din Ianculești, Rădulești,Tiream, Horea

Lasati un comentariu