Primarul Kovacs reacționează după vizita Prefectului. S-a convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență

• publicat la: 28 februarie 2022
Primarul Kovacs reacționează după vizita Prefectului. S-a convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență

După vizita de ieri a prefectului Roca la locul exploziei de la blocul din centrul orașului și a indicațiilor acestuia privind măsurile ce se impun, primarul Kovacs a convocat azi Comitetul Local pentru Situații de Urgență.

În cadrul ședinței se vor stabili măsurile care trebuiesc luate în continuare în urma exploziei devastatoare care a avut loc ieri dimineață la blocul din Piața Avram Iancu. Nimic despre situația adăposturilor de protecție civilă. De altfel, nimeni de la Protecția Civilă din cadrul Primăriei Carei nu a avut vreo reacție ieri.

Accesul la etajele trei și patru ale blocului a fost interzis până la efectuarea unei expertize judiciare care să stabilească cu exactitate împrejurările în care s-a produs explozia, respectiv cum s-a produs acumularea de gaze. Proprietarii apartamentelor de la etajele inferioare vor fi lăsați să intre pentru a-și ridica bunurile de strictă necesitate, dar și pentru a-și asigura bunurile personale.

Primăria Carei va expertiza în regim de urgență structura de rezistență a blocului. Lucrările de consolidare se va realiza pe baza documentației elaborate de expertul autorizat. Fiind vorba de o situație excepțională, administrația locală va apela la un proiectant și la un executant, fără să mai organizeze licitație pentru a economisi timp, a arătat primarul Kovacs. Lucrările de consolidare ar putea fi finalizate în termen de aproximativ patru luni.

De asemenea, reprezentanții Primăriei Carei vor lua legătura cu proprietarii celor 16 apartamente afectate de explozie pentru a stabili care dintre ei au încheiat asigurări pentru locuință.

Reprezentanții Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Carei vor lua legătura cu familiile afectate pentru a le oferi posibilități de cazare până la finalizarea lucrărilor, pentru a le asigura hrană de la cantina socială și pentru a stabili dacă au nevoie de ajutoare de urgență din partea administrației locale. În prezent, s-au cazat la rude și cunoscuți, dar aceasta nu reprezintă o soluție pe termen lung, a apreciat primarul Kovacs.

Angajații Direcției pentru Servicii Publice Locale (DSPL) vor asigura curățarea zonei de moloz și depozitarea bunurilor rămase intacte până la finalizarea lucrărilor de consolidare a apartamentelor.

La finalul ședinței, primarul Eugen Kovacs a apreciat intervenția promptă și exemplară de ieri a pompierilor.

Nici în comunicatul de ieri și nici în cel de azi al Primăriei Carei nu s-a făcut referire la implicarea  prefectului Roca în gestionarea situației de ieri din urma exploziei de la blocul cu 4 etaje. Prezența prefectului la Carei nu a fost apreciată de primarul Kovacs, se pare.

Prefectul Roca a coordonat intervențiile de la locul exploziei de la Carei și a încurajat familiile afectate

Buletin de Carei

Lasati un comentariu