Vești proaste! IGSU nu a actualizat lista adăposturilor de protecție civilă din Carei

• publicat la: 16 februarie 2022
Vești proaste! IGSU nu a actualizat lista adăposturilor de protecție civilă din Carei

Pe pagina ISU Satu Mare a apărut  azi o informare privind situația adăposturilor de protecție civilă, punctele de comandă de la nivel de județ. A fost atașată și lista IGSU cu toate adăposturile de protecție civilă în caz de necesitate. Lista conține date eronate, e aceeași care a fost făcută publică în cursul săptămânii trecute. Pe strada Rakoczi se află o casă de locuit al cărei proprietar afirmă că nu are adăpost de protecție civilă. Administratorul Beko Tamas a confirmat că este o eroare, că adăpostul se află în realitate pe strada Kolcsey Ferenc dar….nici că au făcut vreo modificare. Timpul trece, pentru ei leafa merge oricum, ceilalți…să se descurce.

Am avut convorbiri telefonice și cu reprezentanții ISU Satu Mare care răspund de această activitate de protecție civilă. Interesul lor însă tinde spre zero.

Nimeni nu este interesat de aceste adăposturi de protecție civilă pentru populație și nici de respectarea atribuțiunilor ce le revin din punct de vedere al sarcinilor de serviciu.

Nici în listele IGSU nu mai putem avea încredere. La Carei nu corespunde una din locațiile adăpostului de protecție civilă

Le aducem în atenție faptul că există Legea 481 din 2004, trebuie doar studiată.

Legea 481/2004  aduce lămuriri la art.9, lit.b și g privind termenii de adăpostire și protecție civilă, astfel:

b) situaţie de protecţie civilă – situaţia generată de iminenţa producerii sau de producerea dezastrelor, a conflictelor militare şi/sau a altor situaţii neconvenţionale care, prin nivelul de gravitate, pun în pericol sau afectează viaţa, mediul, bunurile şi valorile culturale şi de patrimoniu;

g) adăpostire – măsură specifică de protecţie a populaţiei, a bunurilor materiale, a valorilor culturale şi de patrimoniu, pe timpul ostilităţilor militare şi al situaţiilor de urgenţă, împotriva efectelor acestora. Adăposturile de protecţie civilă sunt spaţii special amenajate pentru protecţie în situaţii specifice, proiectate, executate, dotate, echipate şi autorizate potrivit normelor şi instrucţiunilor tehnice elaborate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi aprobate de ministrul administraţiei şi internelor*).

Tot Legea 481/2004 prevede la art.45, următoarele:

(5) Adăposturile publice de protecţie civilă prevăzute în documentaţiile tehnice ale investiţiilor se avizează tehnic, premergător eliberării autorizaţiilor de construire, de către serviciile de urgenţă profesioniste, potrivit metodologiei elaborate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, aprobată de ministrul internelor şi reformei administrative şi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I****)

(7) Adăposturile publice de protecţie civilă se inspectează periodic de către personalul de specialitate al serviciilor de urgenţă profesioniste; deţinătorii şi utilizatorii acestor adăposturi sunt obligaţi să îndeplinească normele şi măsurile stabilite pentru menţinerea adăposturilor şi a instalaţiilor utilitare ale acestora în stare de funcţionare.

Mai trebuie să existe o instalație de ventilare în adăposturi pentru ca oamenii să beneficieze de aer curat. Instalația filtrează aerul viciat, ca de exemplu în cazul unui atac chimic. Este nevoie și de grupuri sanitare (1 grup sanitar pentru 50 de persoane), iar suprafața adăpostului trebuie să fie de minimum 1 mp pe fiecare persoană.

Plătim la Primăria Carei angajați care au atribuțiuni în acest sens doar că aceștia sunt foarte activi pe rețelele sociale doar în timpul programului. Acasă poate au interzis.

Protecția Civilă Carei a comunicat date eronate despre locația adăposturilor de protecție civilă

În evidențele Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Someș” al județului Satu Mare există în prezent amenajate 3 puncte de comandă, după cum urmează:
* un punct de comandă județean de bază, situat în subsolul clădirii tribunalului Satu Mare, care este nefuncțional;

*un punct de comandă județean de rezervă, amplasat în subsolul unei clădiri din orașul Tășnad;

*un punct de comandă municipal, situat la subsolul Spitalului Județean de Urgență Satu Mare dotat cu toată aparatura de specialitate necesară, care la nevoie poate fi operaționalizat și 59 de adăposturi de protecție civilă, care pot proteja în caz de nevoie aproximativ 30.000 de persoane, acestea fiind amplasate în subsolurile unor blocuri, instituții publice și operatori economici.

Ce se întâmplă cu populația județului în caz de urgentă accedere la adăposturile de protecție?

Așteptăm să aibă loc o nenorocire și apoi tragem la răspundere vinovații?

Suntem mai vulnerabili decât oricând în cazul unui dezastru, fie că s-ar produce din cauze naturale, fie ca urmare a unui atac aerian. Pe motiv că este puțin posibil să se întâmple ceva rău, adăposturile de protecție civilă au fost lăsate în voia sorții și au ajuns acum în stare avansată de degradare. Culmea e că nici așa degradate cum sunt nu le cunoaștem locația.

Daniela Ciută

 

Lasati un comentariu