Doar ceremonie maghiară și la dezvelirea statuii artistului emerit Ștefan Ruha la Carei

• publicat la: 31 martie 2022
Doar ceremonie maghiară și la dezvelirea statuii artistului emerit Ștefan Ruha la Carei

Un artist emerit al României nu merită și o panglică tricoloră cu o vorbă românească la dezvelirea unei statui ce îl reprezintă? Asociația Ady Endre din Satu Mare nu are nevoie de autorizație de construcție și de aprobare de amplasare de la Consiliul Local Carei așa cum au nevoie alte asociații? Istoria se repetă fără ca instituțiile abilitate să ia măsuri. La fel s-a procedat și la dezvelirea grupului statuar Otilia Marchiș- Ady Endre.  Primarul Kovacs confirmă încă o dată că nu este primarul tuturor careienilor.

Grup statuar Ady Endre – Otilia Marchiş, simbol al ,,convieţuirii interetnice paşnice,, din Carei dezvelit fără simboluri româneşti

 

Miercuri, 30 martie 2022, a fost dezvelită statuia  careianului Ștefan Ruha, artist emerit al României.

Primăria Carei și toate instituțiile de cultură TAC  complice și nu mediatizează ceremonia de dezvelire a statuii artistului emerit Ștefan Ruha în fața Teatrului Municipal. Manifestările au început  în incinta Teatrului Municipal sub egida guvernului Ungariei și au continuat apoi în fața statuii. Au fost prezenți reprezentanți oficiali ai guvernului de la Budapesta dar Instituția Prefectului Satu Mare nu a fost invitată. Nici primarul municipiului Carei nu a fost prezent ci doar cetățeanul Kovacs Eugen.

Realizarea statuii a fost finanțată de guvernul maghiar și nu are aprobare de amplasare de la consiliul local prin HCL.

Artistul emerit Ștefan Ruha, originar din Carei, a reprezentat cu cinste România la toate festivalurile internaționale la care a participat. Ștefan Ruha a fost printre membrii fondatori ai Cvartetului Napoca şi ai Orchestrei de cameră a Filarmonicii Cluj Napoca dar aceste instituții nu au avut reprezentanți ci doar pe directorul Operei Maghiare. Nu a fost prezent  nimeni de la Instituția Prefectului sau de la Direcția județeană de cultură dar au fost prezenți reprezentanți ai guvernului maghiar de parcă ar fi deranjat o ceremonie cu participare româno-maghiară.

Aici se termină buna înțelegere și respectul reciproc de care fac unii atâta caz.

Statuia a fost realizată de către sculptorul maghiar Lakatos Pál Sándor, la inițiativa Asociației Ady Endre din Satu Mare.

A fost eliberat Certificat de Urbanism în 21 februarie dar nu există autorizație de construcție așa cum se cere asociațiilor românești. Mai e timp să o redacteze și să i se dea  număr din urmă că doar nu e o noutate la Primăria Carei o astfel de practică. Pentru placa Kolcsey s-a eliberat certificat de Urbanism cu o lună înainte de inițierea proiectului de hotărâre și votarea lui în CL.

Pentru conformitate, Ștefan Ruha este nativ careian și aparține orașului care este format atât din români cât și din maghiari și rromi. Ar fi fost de bun simț și civilizat să se organizeze o ceremonie la care criteriul etnic să nu fie  luat în seamă. Arta este mai presus de astfel de mizerii promovate de așa zis asociații culturale.

Ștefan Ruha a fost apreciat și distins de statul român pentru talentul său nu pentru naționalitatea sa. A-l confisca acum de un grup de naționaliști înfierbântați dovedește care le sunt adevăratele intenții, mult  prea îndepărtate de cinstirea artei și frumosului prin muzică.

Ștefan Ruha devine în 1958 câștigătorul primei ediții a Festivalului „George Enescu”, după ce cu un an înainte s-a remarcat la Festivalul Ceaikovski din Moscova, unde a obținut locul III. Adevărata recunoaştere a imensului talent se va produce în acelaşi an, 1958, la prima ediţie a Festivalului Internaţional „George Enescu”, unde va lua locul întâi. Era ceva să fii recunoscut „profet” în ţara ta.

În 1959 a obținut un merituos loc doi la competiţia pariziană Jaques Thibaud – Marguerite Lang. Odată cu înfiinţarea Filarmonicii din Cluj Napoca, Ruha a devenit concertmaestru, apoi solist.

În 1964, violonistului careian i se conferă titlul de Artist emerit, iar în 1997 obține titlul de Cetățean de Onoare  al Municipiului Carei. A trecut la cele veșnice la 29 septembrie 2004 în Cluj Napoca dar este înmormântat la Carei.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu