Închisoare pentru incitarea la ură sau discriminare

• publicat la: 21 martie 2022
Închisoare pentru incitarea la ură sau discriminare

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat un proiect de lege potrivit căruia incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

De acum,românii din Carei pot semnala legal atitudinile antiromânești manifestate prin numeroasele comentarii dar mai ales prin acțiunile administrației locale.
Chiar  și Ministerul Muncii va trebui să își reconsidere articolele de lege aprobate în 17 decembrie 2021 prin care doar românilor li se amână plata indemnizațiilor urmașilor celor expulzați în 1940 nu și minoritarilor din România. Pentru că în 1940 românii au fost persecutați etnic și expulzați din casele lor  în urma Dictatului de la Viena.

„Incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA considerate de făptuitor drept cauze ale inferiorităţii unei persoane în raport cu celelalte se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, se arată în proiect.

Proiectul transpune un articol din Decizia cadru 2008/913/JAI privind combaterea anumitor forme şi expresii ale rasismului şi xenofobiei prin intermediul dreptului penal.

Lasati un comentariu