Nevoia de Libertate e mai presus de Nevoia de Umbră

• publicat la: 24 martie 2022
Nevoia de Libertate e mai presus de Nevoia de Umbră

Nu vrem să fim sclavi, nu vrem să fim tratați ca cetățeni de rang inferior. Nu vrem favoruri ci vrem drepturi egale cu minoritarii din țara noastră. Vrem Libertate deplină și Lumină, nu subordonare  și Umbră! Creșteți copiii în Lumină și dragoste de neam!

În data de 25 octombrie 1944, bravii ostași români dădeau asaltul victorios împotriva ocupantului hortyst, eliberând astfel orașul Carei. Armata Română a dovedit încă o dată că dragostea de țară învinge orice armate, fie ele și mai bine dotate. Steagul tricolor românesc a fost ridicat pe catarg în centrul orașului iar românii expulzați din casele lor în 1940 au revenit la vatra lor strămoșească.

În semn de respect  pentru jertfa celor căzuți în luptele de eliberare a Careiului, renumitul sculptor român Gheza Vida ne-a lăsat pe veșnicie Monumentul Ostașului Român. Proiectul arhitectului Anton Dâmboianu nu prevedea în jur nicio perdea forestieră.

Monumentul Ostașului Român din Carei- simbol sacru al istoriei poporului român

Poporul român își cinstește eroii și se roagă pentru odihna sufletelor lor chiar dacă avem guvernanți care au scos din manualele de istorie faptele de vitejie ale celor care au purtat prin veacuri luptele de eliberare de sub ocupanții străini, chiar dacă mai avem câte un român care simte  mai mult nevoia de Umbră în fața Monumentului Ostașului Român.

Monumentul simbol al luptei de eliberare a orașului Carei în 25 octombrie 1944 are nevoie de Soare nu de Umbră. Jertfa românilor pe altarul patriei trebuie  pusă în Lumină nu ținută în Umbră. Datorită sacrificiului suprem al ostașilor români avem aici posibilitatea de a ne exprima în limba noastră strămoșească. Toți cei care nu au vrut să renunțe la identitatea lor românească în 1940 au fost fie expulzați fie omorâți. SLAVĂ ostașilor români eliberatori!

Lipsa educației patriotice din ultimii 30 de ani în școlile românești dar nu numai își arată consecințele. Luați exemplu de la manifestările patriotice ale secțiilor de limbă maghiară din școlile din România. Familia  și Biserica sunt datoare să suplinească lipsurile din educația din școli.

Lecție de patriotism oferită de secția maghiară a Liceului Teoretic Carei

„Dragostea de țară – patriotismul – e însă un sentiment atât de firesc și de universal, încât se poate spune că omul care nu-și iubește țara, pământul pe care s-a născut și a crescut mare, este un om fără suflet. A fi patriot nu e un merit: e o datorie. Numai cine nu socoate iubirea de țară drept o datorie e în stare să se laude cu ea.” – George Topîrceanu„Memorii de război. Amintiri din luptele de la Turtucaia. Pirin Planina”

Veșnica pomenire a românilor care au luptat pentru patria lor!

Daniela Ciută

Cine va elibera Monumentul Ostașului Român de la Carei?

 

 

Lasati un comentariu