Post de profesor de Limba și Literatura Română la un liceu din Satu Mare accesibil doar cu test de limbă maghiară

• publicat la: 16 martie 2022
Post de profesor de Limba și Literatura Română la un liceu din Satu Mare accesibil doar cu test de limbă maghiară

Ieri, 15 martie 2022, s-a afișat lista posturilor vacante în învățământ, pe Edu.ro.

Accesând secțiunea pentru județul Satu Mare, constatăm că un post de profesor de Limba și Literatura Română la Liceul Reformat Satu Mare poate fi ocupat doar cu condiția susținerii unui test la limba maghiară. Test de limba maghiară pentru post de profesor la Limba și Literatura Română, limba oficială a țării în care ne aflăm, materie de BAC. Adică la nivel de liceu mai există elevi care nu cunosc limba română în Satu Mare?

,,La ce aș avea nevoie să știu limba maghiară în predarea limbii române? Că doar nu merg la clasă să predau limba și literatura română în maghiară?,, scrie pe adresa redacției Buletin de Carei un profesor sătmărean revoltat.

Spre deosebire de Liceul Reformat Satu Mare, la Liceul german din Satu Mare nu se cer teste în limbi străine.

Situația cu test de limbă maghiară e valabilă și pentru cazul catedrelor de sport. Cazul Liceului Tehnologic Simion Bărnuțiu din Carei, director Gindele Emeric, consilier județean UDMR.

Nu la fel se procedează când e vorba de profesori maghiari care vor să predea la clasele de limba română. Elevii povestesc  despre situații în care profesorul de la clasele cu predare în limba română nu știe să facă acordurile corecte, adică nu stăpânește limba română nici la nivelul redării unui banc pe care îl spune  în limba maghiară.

Pe când un test de limba română pentru profesorii care vor să predea la clasele cu predare în limba română?

Buletin de Carei

Lasati un comentariu