Traficul în vămile Petea, Halmeu și Urziceni

• publicat la: 20 martie 2022
Traficul în vămile Petea, Halmeu și Urziceni

În   data de 19.03.2022, în interval de 24 de ore, la nivel naţionalprin punctele de frontieră au intrat în România 68.161 de persoane, dintre care 10.699 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 4,3% faţă de ziua precedentă).

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 5.390 cetăţeni ucraineni (în ușoară scădere cu 0,6%), iar pe la cea cu R. Moldova au intrat 3.588 cetăţeni ucraineni (scădere cu 13,6%).

De la declanşarea acestei crize până la data de 19.03.2022, ora 24.00, la nivel naţional au intrat în România 491.165 cetăţeni ucraineni.

Prin punctele de trecere a frontierei de pe raza județului Satu Mare, valorile de trafic au fost următoarele: prin PTF Halmeu au intrat în România 220 de cetăţeni, din care 155 au fost cetățeni ucraineni (numărul acestora a fost în scădere cu 35% față de ziua precedentă); prin PTF Petea, în același interval orar au ieșit din țara noastră 3.485 de persoane, din care 1.015 au fost cetățeni ucraineni (aici numărul cetățenilor ucraineni care s-au prezentat pentru a ieși din țara noastră a fost în ușoară scădere față de ziua precedentă); prin PTF Urziceni au ieșit din România 1.310 persoane, dintre care 160 au fost cetățeni din Ucraina, numărul acestora fiind în scădere cu aproximativ 32% față ziua anterioară. De la izbucnirea conflictului în țara vecină, prin punctele de trecere a frontierei Petea şi Urziceni au ieşit din ţara noastră 60.770 cetăţeni ucraineni.

În prezent, controlul de frontieră la intrarea în România  prin punctele de trecere a frontierei se derulează cu operativitate, în conformitate cu prevederile legislației naționale și comunitare, arterele de control fiind acoperite cu poliţişti de frontieră români până la capacitate maximă. La ieșirea din țară, prin punctele de trecere a frontierei Petea și Urziceni, controlul de frontieră fiind derulat în comun cu autoritățile de frontieră din țara vecină, menținem în permanență legătura cu colegii din Ungaria pentru buna desfășurare a formalităților de control.

Măsuri similare de întărirea controlului și supraveghere sporită au fost dispuse şi la frontiera terestră, fiind suplimentate echipajele care derulează misiuni în zonele de responsabilitate. Se acționează în sistem integrat cu celelalte instituții cu atribuții în domeniu, în vederea unui schimb operativ de date și informații, precum și de adoptare în comun a măsurilor necesare pentru gestionarea cazurilor apărute.

În data de 19 martie a.c., în jurul orei 23.00, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Tarna Mare, județul Satu Mare, au depistat, la aproximativ 500 de metri de linia de frontieră spre interiorul țării, pe direcția localității Tarna Mare, patru cetățeni ucraineni, cu vârste cuprinse între 23 și 38 de ani, care au trecut frontiera din Ucraina în România, pe frontiera verde.

În data de 18 martie a.c., în jurul orei 20.00, colegii din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Negrești Oaș au depistat, pe direcția localității de frontieră Cămârzana, două persoane – cetățeni ucraineni. Persoanele au 35, respectiv 37 de ani și au trecut din Ucraina în țara noastră pe frontiera verde.

Tot în data de 18 martie a.c., în jurul orei 22.00, polițiștii de frontieră din cadrul STPF Satu Mare au identificat, în municipiul Satu Mare un cetățean ucrainean, în vârstă de 20 de ani care a solicitat o formă de protecție statului nostru.

În cursul zilei de 18 martie, în jurul orei 18.00, un echipaj din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Tarna Mare a depistat, la circa 500 metri de linia de frontieră spre interior, pe direcția localității Tarna Mare, un cetățean ucrainean în vârstă de 34 de ani, care a trecut frontiera din Ucraina în România, cerând statului nostru o formă de protecție.

Toate aceste persoane au solicitat o formă de protecție statului român, motiv pentru care s-au demarat procedurile specifice în astfel de cazuri.

În toate aceste cazuri au fost demarate procedurile specifice și informate autoritățile abilitate.

Lasati un comentariu