Ajunul Floriilor la românii moți din Marna Nouă. VIDEO și Galerie FOTO

• publicat la: 16 aprilie 2022
Ajunul Floriilor  la românii moți din Marna Nouă. VIDEO și Galerie FOTO

Marna Nouă este unul din satele României unde tradiţiile sunt păstrate cu sfinţenie din moşi strămoşi. În Sâmbăta lui Lazăr din 16 aprilie 2022, s-a săvârșit  în cimitir slujba de pomenire a morților.

Vremea total neprietenoasă de astăzi nu a ținut deoparte creștinii din Marna Nouă sau pe cei veniți din alte localități la locurile de veci ale apropiaților lor.

În Sâmbăta lui Lazăr, cum este denumită în popor ziua ajunului Floriilor, marcând momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos l-a înviat din morţi pe Lazăr, în satul de moţi din Marna Nouă are loc parastasul de pomenire a morţilor.

Tradițiile și obiceiurile de aici sunt la fel de vii ca și acum  98  de ani, când moşii şi strămosii lor coborau din Apuseni.

În această parte a României pare că timpul a rămas pe loc, oamenii bucurându-se de sărbătorile de peste an, de evenimentele importante din familie, dar și de muncile câmpului. Crăciunul, Paștele, Rusaliile sau Sfânta Maria sunt ocazii de sărbătoare și horit, dar și de rugăciune și post.

In ajun de Florii, sărbătoare care marchează  intrarea lui Iisus în Ierusalim, crestinii  se întâlnesc în cimitirul  satului unde  femeile  aduc ofrandă de pomenire a morţilor împărţind copiilor dulciuri şi plăcinte de post.

Începând de vineri seara şi până sâmbătă seara, oamenii duc sălcii la cimitir şi le asează  pe mormintele atent îngrijite.

Sâmbătă, 16 aprilie 2022,  la capela din cimitirul satului s-a săvârșit de către preotul paroh Călin Pop slujba de pomenire a tuturor morţilor.

Femeile au adus colivă, vin, colac și prescuri care au fost sfințite întru pomenirea sufletelor celor trecuţi la cele veşnice.

…..

GALERIE FOTO

La finalul  slujbei de pomenire a morţilor,  copii  cu rămurelele de salcii în mână, denumite ,,mâţisoare’’ rostesc ,,Dumnezeu să-l/s-o ierte!’’, după care sunt răsplătiţi cu dulciuri( ciocolăţele, bomboane, napolitane).

Cimitirul din Marna Nouă a fost mai plin ca niciodată, dovadă că românii sunt buni creștini și își respectă tradițiile și obiceiurile strămoșești.

.Daniela Ciută
.

.

Lasati un comentariu