Lansare de carte Glodeanu Gheorghe la Carei

• publicat la: 12 aprilie 2022
Lansare de carte Glodeanu Gheorghe la Carei

Luni, 11 aprilie, la Castelul Károly, de la ora 13.00, a avut loc lansarea a două volume de carte scrise de către prof.  univ. dr. Glodeanu Gheorghe: ”Mitografii. Incursiuni într-o bibliotecă mitologică” și ”Scriitori, cărți muze. Ipostaze ale discursului amoros în literatura română”, apărute la editura Ecou Transilvan din Cluj Napoca. Evenimentul s-a bucurat de prezența autorului, prof.univ.dr. la Facultatea de Litere a Centrului Universitar Nord Baia Mare (UTC-N), critic și istoric literar, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Manifestarea a fost deschisă de către Bogdan Georgescu, directorul Direcției de Cultură Carei, după care a luat cuvântul poetul George Vulturescu, care a prezentat pe scurt bogata activitate a profesorului Glodeanu, precum și principalele elemente literare ale cărților lansate.

După această intervenție deosebit de apreciată de către cei prezenți, a luat cuvântul prof.  univ. dr. Glodeanu Gheorghe, care  a prezentat câteva dintre faimoasele povești de dragoste, care au generat o serie de opere nemuritoare, în măsură să învingă vitregiile timpului, o serie de povești de dragoste celebre din literatura română, de la cunoscuta poveste de dragoste dintre Eminescu și Veronica Micle, până la iubirea târzie, dar la fel de vie (a lui Emil Cioran pentru mult mai tânăra Friedgard Thoma. Cât despre cea de a doua carte, autorul a declarat: ”mitologia este încântătoare tocmai pentru că, spre deosebire de realitate, ne face să credem în cântecul sirenelor. Titlul Mitografii exprimă aspirația de a scrie despre fascinanta lume a mitologiei, nevoia de a ilustra maniera în care marile mituri au fost oglindite în cadrul operelor literare.”

Gheorghe Glodeanu și-a amintit apoi de anii de școală gimnazială și liceu petrecuți la Carei, de sălile de bibliotecă extrem de bine dotate în acele vremuri, precum și de ultima lansare de carte din orașul natal, care a avut loc înainte cu douăzeci de ani.

În încheiere, ambii autori au donat cărți proprii Bibliotecii Municipale.

comunicat

Lasati un comentariu