Limba maghiară introdusă ca și condiție de aplicare pentru un post de consilier juridic. Un jurist sătmărean a contestat în instanță și a câștigat

• publicat la: 10 aprilie 2022
Limba maghiară introdusă ca și condiție de aplicare pentru un post de consilier juridic. Un jurist sătmărean a contestat în instanță și a câștigat

În România se ajunge să câștigi la Înalta Curte de Casație dreptul de a te angaja la o primărie fără cunoașterea limbii maghiare. Este vorba despre Primăria Satu Mare. Juristul Dan Tordoi nu s-a putut înscrie  la concursul pentru postul de consilier juridic pentru că nu îndeplinea condiția de cunoaștere a limbii maghiare. Anunțul inițiat de primarul Gabor Kereskenyi, printr-o hotărâre de Consiliu Local, a fost votat în unanimitate de consilierii municipali.

Nu doar pentru angajarea ca profesor de Limba și Literatura Română la Liceul Reformat se cerea test de limba maghiară ci și pentru un post de consilier juridic la Primăria Satu Mare. Unii cetățeni români de etnie maghiară nu vor nicicum să recunoască că în România limba oficială este limba română. Deșteptarea!  Nu mai suntem sub ocupația hortystă dintre anii 1940-1944 și nici înainte de 19 aprilie 1919.

Tăcerea nu este o soluție pentru că discriminatorii vor profita din plin de ea. Doar prin luarea de atitudine se poate reinstaura normalitatea și respectul pentru legislația în vigoare.
Sătmăreanul care nu a putut aplica pentru postul de consilier juridic pentru că nu cunoștea limba maghiară nu a stat pe gânduri și nu s-a lăsat călcat în picioare așa că a formulat o plângere către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), instituția abilitată să monitorizeze și să sancționeze derapaje pe acest domeniu, al discriminării de orice fel.
Iată ce scrie pe pagina sa Dan Tordoi:
Primarul contravenient – o piesă în câteva acte – Actul 1

,,Deși la o primă vedere situația pe care o voi prezenta pare să aibă legatură cu a fi român sau maghiar, lucrurile nu stau așa. Ba dimpotrivă.

Este de fapt vorba de o chestiune de principiu, de moralitate și de faptul că putem învinge o instituție precum Primăria Municipiului Satu Mare condusă accidental de un ins precum primarul Gabor Kereskenyi, care se folosește de toate tertipurile pentru a încălca legea fie direct, fie prin angajații din subordinea lui, pentru a-și pune acoliții în funcții cheie, pentru a gestiona discreționar contracte de lucrări sau servicii prin eludarea legislației aplicabile. Pentru Gabor Kereskenyi chestiunea cu limba maghiară e doar o modalitate (din multe altele) de a mai cerne competiția și de favorizare a acoliților lui în accederea în funcții publice și nu are legătură cu grija lui pentru conaționalii noștri etnici maghiari.
Poziția pe care am luat-o eu față de abuzul primarului Gabor Kereskeny poate să fie a fiecăruia dintre noi. Trebuie doar determinare și răbdare și să nu abdicăm de la principii.
Pe scurt, aventura a început în 2017, prin scoaterea la concurs a unui post de consilier juridic în cadrul Primăriei Satu Mare, anunț inițiat de primarul Kereskenyi Gabor, care printr-o HCL votată în unanimitate de consilierii locali de la acea vreme (cu avocatul Ressler Stefan președinte de ședință), a încercat să-și acopere propria ticăloșie.

După publicarea anunțului de concurs, eu fiind jurist de profesie, am dorit să aplic, însă am constatat că deși întruneam toate cerințele legale pentru a concura (studii, vechime în profesie, experiență profesională, cazier etc), eram în imposibilitatea de a aplica pentru acel post deoarece primarul Gabor Kereskenyi a introdus o condiție specifică abuzivă: cunoașterea limbii maghiare (scris, vorbit, citit) la nivel cel puțin mediu! Deci nu ca avantaj cunoașterea unei limbi străine (care o fi ea), ci ca o condiție specifică, eliminatorie (pentru un post în Primăria Satu Mare).

Evident că nu am acceptat o astfel de încălcare flagrantă a legislației și o îngrădire a dreptului meu la muncă, motiv pentru care am urmat pașii procedurali legali.

Astfel am formulat o plângere către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), instituția abilitată să monitorizeze și să sancționeze derapaje pe acest domeniu, al discriminării de orice fel. Ca paranteză, CNCD este condus de un președinte, pe numele său Csaba Asztalos, de naționalitate maghiară, iar colegiul director este de asemenea format și din persoane de naționalitate maghiară.

Pe baza documentelor depuse de mine la dosarul plângerii, a răspunsului prezentatat de Instituția Primarului Satu Mare și a legislatiei aplicabile, CNCD a emis Hotărârea nr. 218/2018, prin care cu UNANIMITATE de voturi, a hotărât că fapta Primarului Gabor Kereskenyi de a impune printre condițiile specifice de participare la un concurs de angajare cunoașterea limbii maghiare constituie discriminare, motiv pentru care i-a aplicat acestuia sancțiunea amenzii în suma de 2000 lei. A urmat desigur o încercare amplă a primarului de a demonta întreaga situație. Pe scurt: împreună cu avocatul său, cine altul decât consilierul local UDMR Ressler Stefan, au contestat decizia CNCD în instanță. Au pierdut pe fond (Curtea de Apel Oradea), au ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție unde au solicitat o rejudecare pe diverse chichițe procedurale. Deși au obținut rejudecarea și dosarul s-a trimis la Curtea de Apel Oradea, au pierdut din nou pe fond. A urmat, evident ÎCCJ unde, pe 05.04.2022 a fost pronunțată decizia definitivă care confirmă abuzul făcut de Primăria Satu Mare prin Primar în ceea ce privește discriminarea la care eu (și poate nu doar eu) am fost supus.

Am încercat să vă prezint pe scurt o primă bătălie, acum completă și definitivă, din cele câteva pe care le duc de mai bine de 5 ani cu un sistem public profund ticălos, corupt și dispus la orice pentru a-și proteja acoliții. O fac dintr-um motiv foarte simplu: sunt momente când ni se pare că lupta noastră este una cu morile de vânt. Însă nu e așa, fiecare dintre noi putem contribui la schimbarea pe care atât de mult ne-o dorim și încă o așteptăm,,.

Lasati un comentariu