Prefectul Roca se implică în cauza românilor expulzați și refugiați în urma Dictatului de la Viena

• publicat la: 6 aprilie 2022
Prefectul Roca se implică în cauza românilor expulzați și refugiați în urma Dictatului de la Viena

Asociația românilor refugiați și expulzați în urma Dictatului de la Viena din 1940 filiala Carei a solicitat azi o întâlnire cu conducerea Instituției Prefectului județului Satu Mare pentru remedierea problemei legate de amânarea plății  indemnizației de urmaș a românilor expulzați pe criterii etnice  pentru data de 01.01.2023.

Prefectul Radu Roca a luat act de solicitarea conducerii Asociației românilor refugiați și expulzați în urma Dictatului de la Viena din 1940 filiala Carei și a convocat o ședință de lucru cu reprezentanții Casei Județene de Pensii Satu Mare, a Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Satu Mare în vederea găsirii unei soluții privind uniformizarea plăților, pentru a nu exista o discriminare între urmașii deportaților sau discriminaților politic de regimul comunist instalat după 1945 și cei ai românilor refugiați și expulzați în urma Dictatului de la Viena.

Vom înainta un memoriu la Ministerul Muncii pentru a corecta această nedreptate făcută urmașilor românilor refugiați, expulzați și deportați în urma Dictatului de la Viena din 1940”- prefect Radu Roca

”Noi solicităm plata retroactiv a indemnizațiilor, de la 01.01.2022 și nu doar din 2023. Cerem egalitate în drepturi cu urmașii deportaților sau discriminaților politic de regimul comunist instalat după 1945 care își primesc deja banii cuveniți. Suferința nu are unitate de măsură”– Daniela Ciută, președintele Asociației românilor refugiați și expulzați în urma Dictatului de la Viena din 1940 filiala Carei.

La întrevedere a participat și prof.Elena Coșarcă, vicepreședintele Asociației careiene.

Prin OUG 130 din 17 decembrie 2021, art.XL, doar pentru urmașii românilor refugiați și expulzați a fost amânată plata indemnizațiilor, motivația fiind că se pune în pericol bugetul consolidat de stat. Pentru urmașii deportaților a fost continuată plata indemnizațiilor, considerându-se că bugetul de stat nu este afectat. Doar indemnizațiile românilor fiind periculoase pentru bugetul de stat.

Dacă la protestul din 10 ianuarie 2022 al Asociației românilor refugiați și expulzați în 1940, filiala Carei, prefectul Altfater nu a dorit să coboare în mijlocul românilor, noul prefect Radu Roca acceptă o întrevedere cu conducerea asociației și se implică în eliminarea  unei crase discriminări la adresa urmașilor românilor persecutați etnic.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu