Și Careiul a fost eliberat în 19 aprilie 1919 dar se refuză istoria locală

• publicat la: 20 aprilie 2022
Și Careiul a fost eliberat în 19 aprilie 1919 dar se refuză istoria locală

La 19 aprilie 2022 s-au  împlinit 103 de ani de la eliberarea orașelor Carei și Satu Mare de către Armata Română şi instaurarea administraţiei româneşti.

Am așteptat ca presa aservită Primăriei Carei să reacționeze și să menționeze despre data importantă din istoria noastră locală. Nici Primăria Carei nu a menționat nimic despre data de 19 aprilie așa cum nu o face nici în data de 27 aprilie, data la care la Prefectura Satu Mare cu sediul la Carei în 1919, a fost instaurată administrația românească.  Înverșunarea cu care se refuză istoria locală dovedește doar micimea unor personaje care ocupă temporar funcții în administrația locală.

Deoarece teritoriul judeţului Satu Mare a rămas după 1 Decembrie 1918 în afara liniei demarcaţionale provizorii, stabilite în urma înţelegerii între guvernul român şi puterile Antantei, autorităţile civile şi militare maghiare au încercat să păstreze controlul asupra zonei, în ciuda deciziei unanime de unire a populaţiei româneşti, a consiliilor şi gărzilor naţionale române, a participanţilor la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia şi, în general, a fruntaşilor mişcării naţionale din această parte a ţării.

Pe acest fond, la Satu Mare a fost instaurată Republica Sfaturilor din Ungaria care, deşi a durat mai puţin de o lună (21 martie-19 aprilie 1919), a constituit un real pericol pentru realizarea deplinei uniri şi pentru siguranţa populaţiei româneşti şi maghiare din această parte a ţării.

În faţa situaţiei grele create în teritoriile româneşti rămase încă sub ocupaţia străină şi la cererea insistentă a populaţiei judeţului Satu Mare, Armata Română, cantonată în partea de nord-vest a Transilvaniei pe un aliniament ce începea la vest de Sighetu Marmaţiei – Cicârlău – Ardusat – Băseşti – Giurtelecu Hododului, iniţiază în noaptea de 15 aprilie 1919 o puternică ofensivă menită să contracareze atât o plănuită acţiune pe care trupele maghiare o pregătiseră pentru data de 16 aprilie 1919, cât şi să elibereze ultimele teritorii româneşti, ai căror reprezentanţi îşi exprimaseră la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia voinţa şi dorinţa de nestrămutat de unire cu România, patria mamă.

În dimineaţa zilei de 16 aprilie 1919, având Batalionul 2 în avangardă, la orele 5.30, coloana a fost oprită cu focuri de armă şi mitraliere de la cota 344, liziera nord Hodod combinată cu focul artileriei inamice care trăgea dinspre Mireşu Mare. Luptele au fost deosebit de înverşunate, poziţiile inamice fiind cucerite abia după intrarea artileriei noastre în acţiune şi după atacul cu două companii de infanterie trimise, la nordul cotei 344. În aceste lupte şi-au jertfit viaţa 18 ostaşi români, înnobilând prin actele lor de eroism istoria acestei părţi de ţară.

În data de 19 aprilie 1919, Armata Română intră în comuna Doba, având informații că trupele maghiare s-au retras din localitate. Cu două zile înainte, aici căzuse şi col. Constantin Paulian. La intrarea în Doba, dinspre orașul Carei, portdrapelul Regimentului 9 Roșiori, sergentul Nedelcu Bosângeanu, călare pe un cal alb, este împușcat mortal de către un soldat secui, izolat, care nu s-a retras odată cu trupele maghiare.

La 19 aprilie 1919, în sâmbăta de Paște, dr. Ilie Carol Barbul, cu un drapel în mână,  a condus delegaţia locală care a întâmpinat Armata Română eliberatoare, contactând pe podul de peste Someş prima patrulă a Diviziei a II-a Cavalerie de sub comanda col. Ressel, care venea dinspre localitatea Doba.

Ziua de 19 aprilie 1919 a reprezentat pentru aceste meleaguri un moment de o deosebită semnificaţie, deoarece, printr-un efort general al diferitelor unităţi ale Armatei Române, a fost eliberat întreg judeţul Satu Mare, ofensiva română continuând spre eliberarea Budapestei de sub ocupaţia comunistă condusă de Bela Kun, în vara anului 1919.

Luni, 19 aprilie 20221, de la ora 11:00, a avut loc un ceremonial religios, ridicarea unui parastas şi depunerea unor coroane de flori la Monumentul Eroului Necunoscut din Piaţa Liberăţii din municipiul Satu Mare.

Ziua eliberării orașului Satu Mare marcată fără primar și fără steaguri de sărbătoare

În programele de activități anuale  nu este cuprins  și orașul Careigreu încercat în procesul de recâștigare a libertății românilor. Nici la ora actuală orașul Carei nu este complet eliberat din moment ce românii nu beneficiază de drepturi egale cu ale minorităților, nu avem dreptul de a ridica  pe domeniul public  catarg cu tricolor românesc iar de pe sediul Primăriei Carei din România lipsesc plăcile oficiale cu însemne naționale!

Din conducerea Primăriei Carei nu face parte niciun român.

Buletin de Carei

comentarii

de Avram Gheorghe la 20 aprilie 2022 - 11:08

Toată stima stima pt dvs doamnă Ciuta.Publicati,publicați,publicați până la urmă va intra în conștiința oamenilor.Respect

Lasati un comentariu